”Sprungit sönder sina lungor i 70 (!) raka mållösa matcher”

Allsvenska listan omgång åtta: Spelarna/tränaren du inte vill byta plats med

FOTBOLL

Sportbladets Patrik Sjögren listar allsvenskan efter varje omgång.

Efter åtta omgångar har livet blivit riktigt surt för flera av allsvenskans profiler.

Här är personerna du absolut inte vill byta plats med.

1. Mikael Dahlberg, allsvenskans ofarligaste anfallare

Du är anfallare, har ett bra rykte och värvas till Gefle som en profilstark förstärkning. Sedan sliter du kopiöst, springer sönder dina lungor och krigar tills dina fötter domnar i 70 matcher. 70 matcher som du inte gör ett enda mål på.

Där står Mikael Dahlberg i dag. Allsvenskans i särklass mest ofarliga anfallare. Dahlbergs egen analys efter den 70:e mållösa matchen i rad, 0-0 hemma mot hans gamla klubb Djurgården: ”Vi fick inte till avsluten”. Det känns rätt träffande.

2. Carlos Banda, förste konflyttare med tystnadsplikt

Du lämnar ett juniorlag för att bli a-lagstränare i Djurgården. Du vinner spelarnas förtroende, avancerar i leden och blir ensam huvudtränare för det klassiska allsvenska laget. Sedan avbryter en miljonär från Danmark sin semester, sveper in, tar över all din makt och klarar på ett par veckor det du misslyckats med på nästan en och en halv säsong

I veckan stod Carlos Banda och flyttade koner på en sjumannaplan vid en skola på Djurgården samtidigt som Magnus Pehrsson hyllas för att ha räddat Djurgården. Och nu får stackars Carlos inte ens prata med media. Han ska ha en eloge för att han orkar med.

3. David Elm, allsvenskans bäste bänkspelare

Miljonkontrakt i världens bästa liga och förtroendet från din tränare att spela på några av världens bästa arenor, mot de mest prestigefyllda lagen inför fullsatta hus. Sedan byter din klubb Fulham tränare och du placeras utan förklaring i frysboxen. Du nobbar då din gamla klubb där du redan är en legendar för ett mer lukrativt avtal i titeljagande Elfsborg. Nu har du, som för något år sedan spelade mot Manchester City, bara vunnit en av fem matcher du spelat från start. Bänkplatsen har du nog reserverad i 4,5 år framåt om lagets facit med enbart segrar när du saknas i startelvan håller i sig.

Det är tur att David Elm har sin Strindberg-samling och några PL-miljoner att falla tillbaka på.

4. Marcus Astvald, allsvenskans sämste proffsdrömmare

Du spelar samtliga matcher från start för ditt lag, gör succé, börjar drömma om en utlandsflytt men övertalas att stanna. Du signerar för två nya år – och sedan stagnerar allt. Du får bara starta tre matcher och är på allsvenskans åtta första omgångar förmodligen hela seriens minst formstarke spelare.

Fotbollslivet leker inte direkt för Marcus Astvald just nu.

5. Tobias Hysén, allsvenskans ensammaste stjärna

Du gör mål på alla chanser du får, är hela seriens skyttekung och dominerar fullständigt i ditt klubblag. Men lagets spel fallerar, medspelarna sviker och klubben slåss plötsligt för överlevnad. Det får de intresserade proffsklubbarna att tappa intresset och förbundskapten Erik Hamrén att peta dig till förmån för spelare som petar in bollar i väloljade vinstmaskiner. Sedan kommer materialaren fram till dig inför bortamatcherna och sträcker fram en chockrosa tröja.

Kan någon rädda Tobias Hysén ur knipan? Ställer du upp, Hamrén?

Citat:

"Det är internets fel"

Kalmars tränare Nanne Bergstrand kritiserad målskytten Ricardo Santos efter segern mot Häcken.

ARTIKELN HANDLAR OM