Alfelt: Det blir ett helvete, Dif

”Pehrsson måste hitta ett nytt lag”

FOTBOLL

HÄLLEVIK. För känsliga Djurgårdenögon – sluta läs här!

2011 blir ett veritabelt helvete!

Moestafa El Kabir dödade effektivt Pehrssoneffekten med två kliniska avslut och nu famlar Magnus lag återigen efter ett spel och en stabilitet man inte haft på hela året.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
DEPPIGT Det är tungt för Kebba Ceesay och hans Djurgården, och efter gårdagens förlust tror Stefan Alfelt på ett mörkt år för laget.

Man behöver inte vara gammal moderatledare för att ge Pa Dembo Touray huvudskulden för förlusten mot Mjällby. Pa utan keps i svår nedåtgående sol blev pinsamt chanslös på Pavel Zavadils skruvade frispark.

Ett jättemisstag av den store målvakten som enkelt borde ha kunnat plocka ned den droppande bollen men det skulle bli ännu värre.

Joel Perovuo spelade dumt till Joona Toivio som direkt korkat spelade tillbaka till Perovuo som då hade fått allsvenskans ettrigaste forward kloss i ryggen. Naturligtvis stal Moestafa El Kabir bollen och bredsidade iskallt in den bakom chanslöse Pa Dembo Touray.

Målet inprickat 16 sekunder före halvtid. Knäckande och matchavgörande. Djurgården fick aldrig igång ett eget spel igen, vilket man hade varit på väg med sista kvarten före 2–0.

Ett helt fantastiskt mål

I andra halvlek styrde Mjällby som man ville. Patrick Osiako som brutit bra men passat uselt i första halvlek sydde ihop sitt spel och agerade perfekt hela den andra halvleken.

Mjällby gjorde ett tredje mål, ett helt fantastiskt mål med fem passningar kors och tvärs över planen innan El Kabir var fri att sätta sitt sista hemmaplansmål på Strandvallen.

Mjällby agerade som ett homogent bra lag med en extra spets i El Kabir. Försvaret var klockrent med suveränt effektive Patrik Rosengren i mitten och pigga ytterbackar i Jesper Westerberg och William Leandersson.

Pavel Zavadil är långt ifrån allsvenskans kvickaste spelare men han har en enorm förmåga att skapa ytor för sig själv med smarta vändningar och fin bollkontroll. Djurgårdens mittfältare fick aldrig grepp om den smarte kantspelaren som kanske var planens bäste.

Det enda negativa för Mjällby är framtiden. Marcus Ekenberg springer mycket men hamnar inte rätt. Av lagets åtta mål har fem gjorts av El Kabir som bara är kvar i en allsvensk och en cupmatch till innan han lånas ut till Cagliari i Italien.

Mjällby måste hitta en ny målskytt – och Magnus Pehrsson måste hitta ett lag.

Djurgårdens nye ansvarige har fem och ett halvt år på sig att bygga framgång enligt kontraktet men alla vet att tålamodet i en stor Stockholmsklubb inte är längre än hit till hit. Det vill säga mindre än noll.

Accepterar en förlust – inte mer

Efter hoten och den våldsamma fanskritiken ”köpte” Magnus Pehrsson sig arbetsro med fyra inledande poäng på två matcher. I dag accepterar de flesta förlusten mot Mjällby men följs den av fler nollor växer kritiken snabbt igen till orkanstyrka.

Magnus Pehrsson sa i går att han inte bryr sig om vad som sägs runt föreningen men det gör han självfallet. Krafterna runt storstädernas storklubbar är enorma och omöjliga att värja sig emot i längden när man får dem emot sig.

Djurgården har inte ett lag av allsvensk klass just nu. Individernas prestationer är så ojämna att en lagbyggare knappast kan veta hur han ska bygga.

Magnus Pehrsson har mandat att byta ut spelare men förutsättningen är att en spelare måste lämna innan en ny kan köpas in. Det innebär att Pehrsson snart måste försöka få en del spelare att lämna föreningen så man kan köpa in nya bättre i augusti.

Philip Hellquist hade en del positiva försök att skapa offensiv, Kasper Hämäläinen var den som Mjällby hade svårast att få övertag mot i mittfältet. Gale Agbossoumonde kom oftast rätt i mittförsvaret.

Annars hade Djurgården inte många rätt och självförtroendet är nere på nivån den var innan Magnus Pehrsson tog över. Bara snabba resultat kan höja nivån snabbt, men i går visade Djurgården ingenting som tyder på att man snart kan börja en marsch uppåt i tabellen.

ARTIKELN HANDLAR OM