Alfelt: Smyger med i toppen – då är Kalmar FF en guldkandidat igen

”Vi ser ett arenadopat Kalmar på väg att skapa ett grymt psykologiskt hemmaövertag”

FOTBOLL

KALMAR. Vi pratar om Helsingborg och Malmö. Vi räknar inte bort Elfsborg även om Anders Svensson inte är nöjd.

Men till slut kan det vara Guldfågeln arena som blir årets guldarena.

Kalmar är tillbaka. Inte tråkiga Kalmar men heller inte ett särskilt roligt

Kalmar. Vi ser ett arenadopat Kalmar

på väg att skapa ett grymt psykologiskt hemmaövertag.

Sportbladets krönikör tror på Kalmar FF.

Fem matcher, fem raka segrar. Den så hett efterlängtade nya hemmaarenan är en succé på alla sätt och vis för Kalmar FF.

Andreas Alm försökte anpassa sitt AIK-spel efter Kalmars styrkor och trycka på med tre centrala mittfältare för att vinna kampen mot Henrik Rydström. Kristoffer Fagercrantz och Erik Israelsson för att få stopp på Kalmars effektiva kontringsspel.

Robert Åhman-Persson tog initiativet med sitt tuffa på-gränsen-spel. Daniel Tjernström kompletterade perfekt med uppoffrande slit och behärskat enkelt passningsspel. Viktor Lundberg pend-

lade i kvalitet men gjorde ett jobb, medan Helgi Danielsson mest var osynlig.

AIK följde sin plan perfekt och kvävde Kalmars kontringsspel och tvingade fram misstag. Till och med Henrik Rydström stressades till att göra det svårt för sig själv och tappa boll fyra gånger vid mittplan efter paus, vilket inte händer särskilt ofta.

AIK klarade kampen man hade bestämt sig för att ta, men det räckte inte. All ork och kraft lades på kampmomentet och kreativiteten orkades inte med. Mohammed och Tetteh Bangura på topp hade sina försök men de resulterade inte mer än skott som antingen missade mål eller stoppades ganska enkelt.

Handlade mer om att inte förlora

AIK:s enda riktigt vassa chans kom när Nils-Eric Johansson skickade in ett hårt lågt skruvat inlägg från vänsterkanten som ställde Viktor Lundberg helt ren framför Kalmars mål men Viktor fick inte träff på bollen.

Alm kallade insatsen för ett rejält försök att vinna matchen men egentligen handlade det väl mest om att inte förlora den. Kalmar har efter förra årets mellansäsong skapat respekt för sitt spel igen.

Ivan Turina tvingades till ett par bra tidiga räddningar och var väldigt nära den straff som Kristoffer

Fagercrantz hastade iväg i stolpen.

Det rejäla försöket borde räckt till oavgjort men Bangura Bangura intill varandra i en frisparksmur visade sig inte vara en optimal uppställning. Bägge hoppade och vred

sidan mot bollen och i tunneln mellan dem for Fagercrantz skott igenom och rakt in i mål utan en chans för Turina.

– Härligt, säger Andreas Alm sarkastiskt med en trött suck när jag berättar att bollen passerade de två hoppande AIK:arna i brösthöjd.

Fyra segrar, en oavgjord och fyra förluster (varav en är en skrivbordsförlust) är en hygglig första tredjedel med tanke på förra säsongens turbulens i klubben.

– Vi har en resa att göra, det är vi medvetna om men det börjar bli synligt för oss själva vad vi är bra på, säger Andreas Alm.

Vilket antagligen betyder mer att man inser vad man inte är bra på. AIK

modell 2011 är inget lag som likt MFF förra säsongen spelar ut sina motståndare med blixtrande passningsspel och snabba spelarförflyttningar.

Kalmar vill inte bli favorittippade

AIK kommer att få kämpa för varje poäng i år och det kan faktiskt leda ganska långt. Fortfarande är det väldigt jämnt i den allsvenska toppen.

Att Kalmar blir att räkna med i år förstod man när Nanne Bergstrand började flytta

fokus för omvärlden med svårtolkade påstående, typ att skylla på internet.

Kalmar vill smyga med utan att bli tidigt

favoritförklarade och har egentligen inte anfallet som kanske behövs för att vinna guld. Daniel Sobralense kom tillbaka efter skada, höll boll alldeles för länge och drog dumt på sig två gula kort. Han behövs på planen för att skapa variation och bita fast bollen i anfallsposition.

Till sist måste man tyvärr konstatera

i dessa huligantider att ofoget även nåt Kalmars klack. När en flaska kastades mot Nils-Eric Johansson från fansens sektion på övre läktaren utlöstes en blixtsnabb polisaktion.

Om flaskan hade träffat hade vi kanske fått se en tredje allsvensk match brytas i år redan dagen efter skandalen i Malmö. Ofattbart för alla som älskar fotboll, men verkligheten är att väldigt många som lever för att

hata har valt läktarna som platsen att göra det på.

ARTIKELN HANDLAR OM