Polisen vill att fotbollen ska följa efter hockeyn

”Den ligger före oss”

1 av 17 | Foto: Erik Aunér/Läsarbild
FOTBOLL

Förbundet vill söka sig till England för att råda bot på svensk fotbolls supportervåld.

Polisen hittade sin lugna, säkra lösning mycket närmare.

Nu vill de kopiera hockeyn.

Foto: Foto: SCANPIX
SKANDALSPORTEN I tisdags: Skånederbyt avbröts efter knallskott och en huligan som attackerade en spelare. Publikskandalerna i allsvenskan avlöser varandra och nu dyker flera åtgärdsförslag upp.

Två dagar före julafton i fjol flöt röd rök i Globen. Fans för hockeylagen AIK och Djurgården brände bengaler och slogs så vilt att barnfamiljer flydde. Händelsen var en av svensk hockeys grövsta på 2000-talet.

Mycket mer har inte drabbat den sporten. Så resonerade i alla fall polisen när de kallade till sig fotbollsklubbarna Djurgården, AIK och Hammarby förra veckan för att diskutera huliganism.

”Mötet speciellt bra”

Stockholmsklubbarna tog del av ett knappt 20-sidigt häfte med polisens förslag. Enligt Hammarbyordföranden Kent Hertzell var huvudspåret att ta efter hockeyn.

– Det här mötet var speciellt bra. Det kan vi tacka hockeyn för. Den ligger före oss vad gäller supporterkultur, så varför inte ta rygg på dem? säger han.

Klubbarna noterade hur polisen verkade ha ändrat inställning sedan det första mötet de höll inför säsongen, då de bland annat förde fram idén om 27-årsgräns på ståplats. På det senaste mötet var kärnan i stället att minska klyftan mellan arrangörer, polis och åskådare.

Problemen har ökat

– De har förändrad grundsyn. De ville släppa stelbenheten och pröva nya vägar. Ett exempel är att vi för fem år sedan i princip fick nej för alla åtgärder vi ville ta för att få aktiviteter runt arenan. Nu ska de hjälpa oss med avspärrningar i stället, säger Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson.

I årets allsvenska har publikproblemen eskalerat i Malmö, Södertälje och Stockholm. Att bara Stockholmsklubbar deltog i polisens möte betyder inte att förslagen stannar där.

”Mycket intresserade”

I tisdags drog Kent Hertzell på stormöte inom SEF (Svensk elitfotboll) och förde vidare ”hockeyidéerna”.

– Jag informerade de andra medlemmarna om vad vi sagt. De var mycket intresserade och sa att de skulle titta igenom samma sak nu, säger Kent Hertzell.

FAKTA

POLISENS TRE STEG MOT MINSKAT PUBLIKVÅLD

Problem: Publiken kommer strax före matchstart. Det blir stockning, folk blir stressiga och bråk uppstår.

Polisens lösning: Öppna för fler jippon inför matcherna. Serveringar, konserter, barnland, grillar. Allt för att folk ska strömma till långt före avspark.

Problem: Polisen som är till för att lugna retar snarare upp supportrarna.

Polisens lösning: Ge ett mjukare intryck genom att inte alltid storma fram med hjälmar och batonger. Sträva efter att vara mer resonerande än respektingivande.

Problem: Det finns en klyfta mellan fans och arrangörer.

Polisens lösning: Fokusera på att bryta vi-och-dom-känslan genom fler dialoger. Exempelvis kan fansen själva fungera som vakter.

ARTIKELN HANDLAR OM