Här är huliganfrågans värsta bortförklaringar

FOTBOLL

Sportbladets Patrik Sjögren listar allsvenskan efter varje omgång.

Efter en tredjedel av serien handlar allt om skandalen i Malmö.

Men hur hamnade vi egentligen här och varför har ingen gjort någonting?

Här är ”Mitt fel? Det är hans fel!-listan”.

Fansen:

Fansen har i flera år protesterat mot förbundets regler, förbud och böter i banderoller och sånger. Det har talats om fotbollsmördare och förkommit kraftig kritik mot allt från bengal-förbudet, det omfattande avskaffandet av ståplatsläktare och den tydliga målgruppsinriktningen mot barnfamiljer. Kort sagt: Det har varit förbundets fel.

Fotbollsförbundet:

Förbundet har genom sina regler lagt över allt ansvar för arrangemangen på klubbarna. Det är klubbarna själva som ansvarar för säkerheten och att reglerna följs under arrangemangen. Lyckas de inte med det bestraffas de hårt med böter och tomma läktare samtidigt som skandalerna återupprepat sig. Kort sagt: Det har varit klubbarnas fel.

Klubbarna:

Klubbarna har rustat sina säkerhetsapparater, satt upp övervakningskameror, utbildat publikvärdar och visiterat åskådare. Sedan har de protesterat över att tvingats stå maktlösa och tittat på när huliganer de vet missköter sig vackert fått passera spärrarna eftersom de inte får ha namnlistor eller foton vid entréerna. De får inte heller ut polisens bevismaterial. Kort sagt: Det har varit myndigheternas (polisens) fel.

Myndigheterna:

Polisen har hela tiden sagt att de måste hålla sig till gällande lagar och regler. De måste börja ta betalt av klubbarna för sina kostnader och de får enligt lagen inte hjälpa klubbarna att hålla bort välkända huliganer i högre utsträckning. De är helt enkelt bundna av lagarna som måste ändras av riskdagen. Kort sagt: Det har varit politikernas fel.

Politikerna: Statsministern

Politikerna har i flera år pekat ut förbundet som de som ansvarar för problemen inom fotbollen, Häromåret kom en vändning och en ny ansvarig. Per Unckel (M) har nu uppdraget att genomföra en utredning som i slutändan ska resultera i förslag på konkreta åtgärder för att stoppa huliganismen. Både justitieminister Beatrice Ask och statsminister Fredrik Reinfeld hänvisar nu till Unckel. Kort sagt: Det är Per Unckels ansvar.

Per Unckel:

Har av regeringen fått i uppdrag att under två år utreda frågan. Per Unckel har ingen att skylla på men får nu stå som ansvarig utan att egentligen ha någon större kännedom i frågan. Unckel hänvisar kort och gott till att han behöver mer tid. Kort sagt: Alla måste vänta.

NU:

Det här har tack och lov fått fotbollsrörelsen att tröttna. Fotbollsförbundet och klubbarna vädjar nu till politikerna om hjälp samtidigt som fansen startat en egen utredning. Nu kan vi bara hoppas att även politikerna agerar och påskyndar utredningsprocessen genom större resurser. Annars dras bara timern på bomben upp igen.

ARTIKELN HANDLAR OM