Jagar nya fynd i Sierra Leone

KFF & TFF åker på scoutingresa

Foto: SCANPIX
Var är nästa Bangura? Mohamed Bangura har gjort succé i allsvenskan. Och hans namne Teteh har inte heller gjort någon besviken. Nu vill Trelleborg och Kalmar hitta nya stjärnskott från Sierra Leone.
FOTBOLL

Bangura, Bangura och Koromas allsvenska succé har gett eko.

I veckan åker Kalmar och Trelleborg till Sierra Leone för att hitta oslipade fotbollsdiamanter.

– Det finns mycket bra spelare där, säger agenten Patrick Mörk som arrangerar resan.

På torsdag sätter Kalmars sportchef Svante Samuelsson och Trelleborgs klubbdirektör Lasse Larsson sig på planet till Sierra Leone. Med hjälp av Patrick Mörk, agenten som ligger bakom nästan samtliga värvningar till Sverige från det västafrikanska landet, ska de spana in en rad spelare under några intensiva dagar. Bland annat ska de se när landslaget möter Niger. Dessutom kommer det arrangeras en uppvisningsmatch där unga spelare får chansen att visa upp sig.

’Intressant marknad’

– Sierra Leone är en intressant marknad för svenska klubbar, säger Patrick Mörck.

– Många i allsvenskan har ju noterat att det finns rätt många bra spelare där. Det är spelare som generellt har en väldigt bra inställning till fotbollen och som alltid jobbar hårt för laget. Sierra Leone är lite av Afrikas England på det sättet.

Nogrann scouting

Kalmar har under de senaste åren mest gjort sig kända för att satsa på brasilianska spelare när det ska handlas från utlandet och Afrika-spåret skulle kunna vara en ny scoutingstrategi. Inte heller Trelleborg har någon speciell inriktning mot Västafrika men den senaste satsningen var lyckosam: mittfältaren Ibrahim Koroma har gjort stor succé sedan han kom i fjol.

– Vi har ju bra erfarenhet av en spelare som Koroma. Det är en spännande marknad, men exakt vilka spelartyper och hur många, det har jag ingen aning om, sa Tom Prahl nyligen till Trelleborgs Allehanda.

– Men det ska vara jäkligt noggrann scouting och inte spelare som kommer hit för lönekuvertets skull.

FAKTA

Landslagsspelare från Sierra Leone i Sverige

AIK

Mohamed Bangura, 21, anfallare

Teteh Bangura, 21, anfallare

Trelleborg

Ibrahim Koroma, 22, mittfältare

Motala

David Simbo, 22, mittback

Alusine Kamara, 21, anfallare

Västerås

Christian Caulker, 22, målvakt

Köping

Mehdi Khalil, 20, målvakt (tränar ibland med AIK)

Jönköping Södra

Sheriff Suma, 24, anfallare

ARTIKELN HANDLAR OM