TYSTA – FÖR ATT HÖRAS

Därför protesterar fansen mot förbundet: ’Vill få effekt’

I dag lägger sig tystnaden över svenska fotbollsarenor.
FOTBOLL

När ilskna skrik inte når fram kan man försöka med motsatsen.

I dag lägger sig tystnaden över fotbollsläktare i Gävle, Helsingborg, Örebro och Hisingen, i morgon kniper 24 000 munnar igen trots att Sveriges största derby spelas framför dem.

Hur hamnade vi här?

Foto: Foto: BILDBYRÅN
starten Det var efter derbyt mellan AIK och Djurgården i våras som AIK-fansen tog initiativet till Positiv Läktarkultur.

Nionde september är Göteborgshimlen spräcklig av moln. 250 Helsingborgsfans kliver ur minibussar och bilar efter tre timmars resa till Rambergsvallen. Innan de passerar vändkorsen får de flygblad.

Budskapet borde ha nått fram via hemsidan och mejlen, tänker Niklas Persson, 29, men det skadar inte att killarna får läsa igen:

”Läktarmanifestation för svensk fotboll. Svensk fotboll har problem”.

Vid avspark liknar det en knattematch. Målisen hojtar, två backar slår ihop handflatorna och så – duff! – bredsidas matchen i gång. När Erik Sundin missar mål är det tyst, när Majeed Waris stöter in 1–0 reagerar bara hemmapubliken.

En minut senare mullrar det i gång. På given signal vrålar skåningarna ut alla röstresurser de sparat under matchens tio tysta minuter. ”SvFF – fotbollsmördare, SvFF – fotbollsmördare” dånar en halvminut och övergår i lagramsor.

– Tanken var att vi skulle sjunga ”SvFF” och få svar från andra sidan, men Häcken hade inga som kunde svara, så vi fick sjunga båda raderna själva, säger Niklas Persson och fortsätter:

– Det kändes rätt tragiskt. Hur jävla kul är det att kolla på knäpptyst fotboll? Produkten svensk fotboll blir inte bättre utan stämning. Har du sett en reklambild på tomma läktare?

Nöjd med aktionen

Niklas är ordförande för supportergruppen Kärnan och nöjd med aktionen. Mattias Lindström kvitterade till slut och då gormade han, så halsen var lika rosslig som vanligt dagen efter.

– Det är svårt att säga hur nyttigt det är, men någonting måste man göra för att få igenom sitt budskap. Banderoller ger inte mycket effekt, men håller vi käften märks det, säger Niklas.

Förra söndagen nådde tystnaden Stockholm Stadion. På måndag drev den vidare över Borås Arena, Behrn Arena, Söderstadion och delar av Örjans Vall.

Protesten är samordnad av Positiv Läktarkultur, en sammanslutning som AIK-fansen tar på sig äran för.

De berättar hur sura de var efter derbyt mot Djurgården i allsvenska premiären i våras. Båda läktarsidorna hade tänt bengaler trots att de kände till förbudet, men ingen tyckte det var nog för att domarna skulle beordra spelarna av planen.

Irritationen pyrde under säsongen. Under ett möte beslöt AIK:arna att skapa en motpol till vad de uppfattade som den gängse diskussionen om huliganism och supporterskap. Den kvällen ringde de ett par Djurgårdenfans och enades att fortsätta gemensamt.

Det tog bara ett par dygn att ringa och mejla runt till resterande grupperingar i allsvenskan och några hockeylag. Totalt ville 33 fangrupper segla under Positiv Läktarkulturs flagg och nio personer därur fick titlar som webbansvarig, krönikör och offentlig talesperson.

Änglarna tackade nej

Fans till Malmö FF och IFK Göteborg tackade nej till PL. ”Änglarna” stödjer kampanjens huvudbudskap, men avböjde för att de ”saknar insyn och kontroll”.

Under året har fans för olika lag strövis ropat ”SvFF – fotbollsmördare” utan att få till någon större diskussion. Inte mer än sinsemellan.

Så till sist bytte man taktik. Då är vi framme vid förra omgången, den som började med Häcken–Helsingborg på fredagen och fortsatte med en match på lördag och tre på söndag.

Att vara tyst för att höras har gjorts tidigare. 2009 ställde sig Djurgårdsfans bakom läktaren i en kvart som protest mot ledningen och i fjol vände sig helsingborgare mot för tidiga helgmatcher genom en tyst kvart.

”Skevt utan stöd”

Det finns ett perspektiv till. För spelarna är vana vid ljudeffekter från publiken. Stönen från en miss på hemmaplan ekar i skallen, visslingarna efter ett nickmål borta värmer bröstet.

– Utan bortastödet var de tio första minuterna mot Häcken helt skeva, säger Helsingborgs Mattias Lindström.

– När Erik Sundin snodde bollen av deras målvakt och fick jätteläge var det inga reaktioner alls. Det var så konstigt. Utan att ta ställning till vad de ropade kändes det skönt att de vaknade till liv. Inte bara för vår skull. Det var skönt när de började skrika, då fick vi extra energi. Matchen blev bättre av det.

FAKTA

Händelserna som har skakat allsvenskan 2011

Skottet i Södertälje, Syrianska–AIK 25 april

Syrianska hade tagit ledningen och efter 20 minuter blev AIK-stjärnan Teteh Bangura utvisad. I samband med det kastades flera smällare in på planen varav en small i närheten av linjedomaren Daniel Wärnmark som fick uppsöka sjukhus med hörselproblem. Efter det följde vilda spekulationer om var denna smällare kom ifrån. Förbundets dom: Syrianska tilldömdes segern med 3–0 och AIK fick ­­150 000 kronor i böter.

Huliganen anfaller, Malmö–Hif 24 maj

En fantastisk fotbollsfest i Skåne förstördes fullständigt när Helsingborgs målvakt Pär Hansson först attackerades med ett knallskott, och sedan av en inrusande Malmö FF-supporter. Supportern hann fram och knuffade till Hansson innan vakter kunde ingripa. Förbundets dom: Helsingborg tilldömdes segern med 3–0 och Malmö fick 150 000 kronor i böter. Den 19 augusti åtalades den 19-årige supportern för misshandel, ofredande och brott mot ordningslagen.

Domarjävel-gate, 30 maj

Under matchen mellan Djurgården och Malmö FF den 15 april ska Djurgårdens fans bland annat ska ha sjungit kränkande ramsor med riktning till huvuddomaren Martin Hansson. Enligt domen, som kom den 30 maj, ska man ha sjungit ”Martin Hansson jävla hora” och Djurgården fick 25 000 kronor i böter. Efter detta anmäldes även AIK, vars fans bland annat ska ha skanderat ”domarjävel” i mötet med Helsingborg den 16 maj, men blev friade.

Regeringen beslutar om anmälningsplikt, 21 juni

Regeringens sätt att bekämpa huliganproblemen: Anmälningsplikt. Ett system som redan används i England och innebär att avstängda huliganer tvingas anmäla sig hos poliser på matchdag. Den nya lagen röstades igenom av riksdagen, trots att regeringspartierna röstat emot. Samtidigt meddelade man att anmälningsplikten väntas införas till seriestarten 2013.

Nya knallskott, Malmö–Djurgården 30 juli

Ytterligare en allsvensk match blir avbruten och ytterligare en gång är knallskott inblandade. Minst sex stycken ska ha smullit, ett av dem smällde nära en tv-fotograf, vilket gjorde att matchen bröts. Innan detta hade Malmö tagit ledningen med 1–0. Domen kom den 5 september och förkunnade att matchen skulle spelas om, anledningen till detta var att man, enligt förbundets disciplinnämnd, inte till fullo kunde bevisa var knallskotten kom ifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM