10 bästa köpen i allsvenskan

Sportbladets Oskar Månsson rankar de bästa värvningarna så här långt

FOTBOLL

1. JOHN ALVBÅGE

Ålder: 30.

Position: Målvakt.

Från: Örebro.

Till: Göteborg

 Efter två år av obegripligt målvaktskaos har Göteborg äntligen tagit sitt förnuft till fånga och satsat på ett etablerat, tryggt namn längst bak. Och John, som som tonåring stod i Blåvitt-klacken, har hittat hem till sist. En nästintill garanterat lyckad värvning, sannolikt i flera säsonger framåt.

2. CELSO BORGES

Ålder: 23.

Position: Anfallare.

Från: Fredriksstad.

Till: AIK.

 En spelare som jag inte ens sett spela, förutom på lite youtube-länkar. Men mina norska kollegor hyllar costaricanen unisont och reservationslöst och AIK saknar just hans typ – en anfallare som spelet kan kretsa kring. Dessutom kommer Borges som bosman. Känslan är att AIK har gjort ett riktigt klipp.

3. VIKTOR CLAESSON

Ålder: 19.

Position: Mittfältare.

Från: Värnamo.

Till: Elfsborg.

 Helsingborg, AIK, Malmö, Kalmar – ”alla” svenska klubbar ville knyta till sig Viktor Claesson, Värnamo-talangen som tog steget från superettan till U21-landslaget. Elfsborg vann dragkampen, mycket tack vare sitt geografiska läge, för ”hemmakäre” (Jonas Therns citat) Viktor. Hur som helst: en kanoninvestering över tid.

4. SIMON THERN

Ålder: 19.

Position: Mittfältare.

Från: Helsingborg.

Till: Malmö.

 Nästa värvning som lär ge avkastning sett över en lite längre period. Simon ville inte spela ytter i Helsingborg och trivs förmodligen bättre med Malmös tekniska fotboll. Ett problem bara: det är inte alls säkert att han platsar centralt här heller. Pekalski och Friberg ligger förmodligen steget före till en början.

5. DANIEL SOBRALENSE

Ålder: 28.

Position: Anfallare.

Från: Kalmar.

Till: Göteborg.

 Ojämn och ibland ofokuserad i Kalmar, men när det stämmer är det allsvensk toppklass. Sobralense behöver en nytändning och den kan mycket väl komma i Göteborg, som skriker efter just hans spelartyp. Kommer dessutom att passa fint i spelstilen – Mikael Stahre gillar att ge yttrarna offensiv frihet.

6. ERIK FRIBERG

Ålder: 25.

Position: Mittfältare.

Från: Seattle Sounders.

Till: Malmö.

 Ett underskattat namn. Var en nyckelspelare när Häcken gick från superettan till allsvenskans övre halva och – faktiskt – ordinarie även i Seattle Sounders under året där. En tvåvägsmittfältare som lär fungera utmärkt bredvid Ivo Pekalski när (om?) Wilton försvinner från Malmö.

7. STEFAN LARSSON

Ålder: 28.

Position: Försvarare.

Från: Kalmar.

Till: Elfsborg.

 Är den klara definitionen av ”ett klokt köp”. Elfsborg letade efter en skolad vänsterback och nu får man en av seriens bästa. Stefan Larsson är mångsidig – snabb, smart, har ett bra tillslag – och har än så länge inte peakat i sin karriär. Han håller en hög allsvensk klass, kort och gott.

8. SEBASTIAN ANDERSSON

Ålder: 20.

Position: Anfallare.

Från: Ängelholm.

Till: Kalmar.

 Det stora utropstecknet i fjolårets sensationslag Ängelholm. Men trots dubbla kvalmål från den långe anfallaren stannade laget kvar i superettan, något Kalmar lär vara lyckliga för i dag. Sebastian bör funka fint som ”nia” i 4-3-3- modellen, i alla fall efter lite anpassningstid.

9. YUSSIF CHIBSAH

Ålder: 28.

Position: Mittfältare.

Från: Gefle.

Till: Djurgården.

 Dominant i Gefle under flera säsonger, men 2011 blev ett mellanår. Trots det har Djurgården – som redan har två vassa innermittfältare – öppnat stora plånboken och erbjudit ghananen ett fett kontrakt. Bör dock kunna leverera, inte minst tack vare det förtroende han har från sin nye manager.

10. ANDREAS DRUGGE

Ålder: 28.

Position: Anfallare.

Från: Göteborg.

Till: Häcken.

 Floppade totalt i Blåvitt där han aldrig lyckades hitta sin roll. I Häcken kan det emellertid ta fart igen för Andreas Drugge: med trygghet, ”Trelleborgs-miljö” och rätt roll på planen finns förutsättningarna för 28-åringen att visa vad han kan på nytt. Drugge/Waris – 2012 års anfallspar?