Hotet mot allsvenskan: Spelarstrejk

Spelarfacket kräver bättre kollektivavtal: ”Måste komma till en lösning”

Foto: SPORTBLADET TV
svårt skadad Målvakten Tomi Maanoja bröt benet i samband med en träningsmatch med AIK inför säsongen 2009. Skadan blev ett kraftigt ekonomiskt slag för finländaren, något som spelarfacket nu vill ändra på.
FOTBOLL

Den allsvenska säsongen rullar på för fullt, men i kulisserna pågår en förhandling om svensk fotbolls framtid.

Nu sätter spelarfacket hård press på Svensk elitfotboll för att få igenom sina villkor.

Inom en vecka kräver man ett svar.

– Vi är villiga att gå i strejk för att visa att vi menar allvar, säger Henrik Rydström i Kalmar FF.

Foto: BILDBYRÅN
Undviker dueller? Rydström är redo att gå ut i strejk för att få igenom sina krav om ett bättre kollektivavtal.

Förhandlingarna har pågått i snart ett år men hittills har ingen lösning nåtts. Inte mindre än åtta gånger har spelarfacket förhandlat med Svensk elitfotboll om att få till ett kollektivavtal för svenska fotbollsspelare.

Det säger spelarfackets ordförande Magnus Erlingmark.

– Det nuvarande avtalet går ut den siste april och nu måste vi komma till en lösning. Vi har redan förlängt det gamla.

Anledningen till att förhandlingarna inte gått i lås beror främst på tre saker, enligt Erlingmark och spelarna som Sportbladet pratat med:

Ersättningen när man blir skadad är för låg och osäker.

– I Danmark och Finland har de mycket bättre villkor. Blir man skadad i Finland så får man 100 procent av lönen ändå, i Sverige får man 80 procent, säger Djurgårdens mittfältare Kasper Hämäläinen.

Spelarna är bundna till försäkringskassans ”vanliga regler”, trots att fotbollsspelare löper ovanligt stor risk att sjukskrivas.

– Man brukar säga att en fotbollsspelare är utsatt för en tusen gånger större risk att skadas än en industriarbetare. Det finns dessutom en risk att man utförsäkras – om man får följdskador – och då blir man utan ersättning helt och hållet. Det finns fall med spelare som skadat sig och inte fått en krona från vare sig försäkringskassan eller sin klubb, säger Magnus Erlingmark.

Avtalspensionen saknas i kollektivavtalet.

– Det som jag har tjänat in under mina år, den lön jag haft, har ju Kalmar inte avsatt någon pension på. Det är ju rätt många år av ditt yrkesliv som du tappar där, säger Henrik Rydström.

”Tänker på sig själv”

Konsekvenserna för ett dåligt kollektivavtal kan bli stora, menar Kasper Hämäläinen. I extremfallet tänker man på sig själv i stället för laget i en viktig match.

– Om du har chansen att avgöra en match men riskerar att skada dig i duellen mot målvakten, så kanske du avstår eftersom du vet vad det kan innebära för dig ekonomiskt.

Spelarna som Sportbladet pratat med lyfter också fram sjukskrivningsbegreppet: att vara skadad som fotbollsspelare innebär inte att du stannar hemma i sängen.

– Ofta tränar du dubbelt så mycket för att komma tillbaka, säger Elfsborgs mittfältare Stefan Ishizaki.

Privat försäkring

Eftersom spelarna inte kan garantera sin inkomst om de skulle bli skadade tecknar många en privat försäkring. Hur mycket de kostar beror på vilken lön man har, men enligt Kasper Hämäläinens uppskattningar får man betala mellan 5 000 och 20 000 kronor om året.

– Tomi Maanoja (målvakt i AIK 2008–10) visste ingenting om det här och så bröt han benet. Han fick max 20 000 i månaden och hade familj med två barn hemma. Vår lön är viktig eftersom vi har en kort karriär jämfört med andra branscher, säger han.

Sätter hård press

För att få igenom sina krav sätter spelarfacket nu hård press på Svensk Elitfotboll som man förhandlar med. Det kan till och med sluta med en spelarstrejk.

– Det kan bli aktuellt med åtgärder och är spelarna beredda att strejka så blir det så, säger Magnus Erlingmark.

Stefan Ishizaki:

– Det absolut mest drastiska är att gå i strejk, men vi hoppas självklar att komma överens.

Henrik Rydström vill heller inte att det ska gå så långt. Men om det behövs så är han och de andra Kalmarspelarna redo.

– Vi är villiga att gå i strejk för att visa att vi menar allvar. Det är det påtryckningsmedel som vi har. Sedan vad det innebär träning eller match får vi se. Men vi spelare är villiga att gå långt.

FAKTA

Spelarfacket vs Svensk elitfotboll – här är striden

Kollektivavtalet tecknas mellan Spelarfacket och Svensk elitfotboll, som är klubbarnas organisation. Det nuvarande avtalet går ut den 30 april. Spelarfacket kräver:

 Att klubbarna börjar betala avtalspension.

 Att klubbarna ersätter hela lönen för spelarna som blir skadade.

 Som det är nu betalar klubbarna 80–90 procent av lönen till skadade spelare under de tre första månaderna, därefter går försäkringskassan in. Enligt Magnus Erlingmark betyder det spelarna blir av med upp med hälften till tre femtedelar av sin lön. Spelarfacket är också kritiska till att spelarna är bundna till försäkringskassans regler, trots att fotbollsspelarens situation skiljer sig väsentligt från den ”vanlige” arbetaren.

Så fungerar det nu:

De flesta spelarna köper privata försäkringar för att säkra sina ­inkomster. De kostar mellan 5 000 och 20 000 kronor om året, ­enligt Kasper Hämäläinen.