Klacken som håller på alla

Studentinitiativet sätter färg på läktarna i Örebro

FOTBOLL

Vi är vana vid att två supporterklackar försöker överrösta varandra under fotbollsmatcher.

I söndags under Örebro–Sundsvall fanns det tre på Behrn Arena.

– Vi går på fotboll för att det är kul och lägger klubbsympatin åt sidan, säger Viktor Engberg, en av initiativtagarna till ”Neutrala Klacken”.

Idén till ”Neutrala klacken” föddes i våras. I samband med premiären Örebro–Åtvidaberg (3–4) gick ett gäng studenter på Behrn Arena. De ställde sig i hemmaklacken – av ekonomiska skäl. 

Viktor Engberg, 22, berättar:

– Egentligen är vi ett gäng som brukar gå på fotboll. Alla kommer från olika städer, från Stockholm, Göteborg, Sundsvall. Har man flyttat till en stad med ett allsvenskt lag går man på fotboll för att det är kul och lägger sympatin åt sidan. Men det kostar 230 kronor för sittplats och 70 spänn för att stå i klacken. Med det ”generösa” CSN-bidraget tvingades vi ställa oss bland Örebrofansen. Det var inte så kul.

”Passade bra mot Sundsvall”

Istället bestämde de sig för att bilda sin egen klack – för neutrala supportrar. I söndags samlades de för första gången på Behrn Arena.

– Vi hade aldrig kunnat göra det när något av storlagen kom hit för då hade någon stört sig på oss. Vi kunde i princip bara göra det mot Gefle, Mjällby eller Sundsvall och den här matchen var den enda som spelades under skolterminen. Det passade bra eftersom Sundsvallsfansen hade fått plats i en minibuss på hemresan, säger Viktor Engberg.

Ni sjöng ”Heja neutral” – vilka stöttade ni egentligen?

– Vi håller på ”bra fotboll”. Vi jublar åt någon som fixar en hörna, någon gör en bra dribbling eller om domaren gör en bra insats. Vi applåderade egentligen hela tiden.

Fick ni några negativa reaktioner?

– Ja, vi har fanatiska kompisar som inte tycker att man kan gå på fotboll och stötta ett annat lag än sitt eget. Vi vet om att det är töntgrej, men vi fick massor av positiva reaktioner. ÖSK hörde av sig och tyckte att det var kul.

Vilket lag håller du själv på?

– Jag är djurgårdare. Men personligen tycker det är kul om det går bra för AIK i Europa League för det är bra för svensk fotboll. Hade Djurgården varit på Behrn Arena i söndags hade jag stått och studsat i deras klack, men när inte favoritlaget spelar stödjer jag bra fotboll. Nu var vi AIK:are, djurgårdare och någon som höll på Lech Poznan.

Kommer ”Neutrala Klacken” att fortsätta gå på matcher?

– Jag har fått jäkligt blodad tand – alla fick det. Vi växte under matchen. Det var flera småkillar som ställde sig vid oss. Efter 70 minuter var vi dubbelt så många. Och för 20 minuter sedan ringde Örebro Hockey och frågade om vi var intresserade så risken finns att det blir fler matcher. Det här är mest en kul grej.