”Samma bonus gäller för alla i hela laget”

Guld – då väntar stora bonusar för spelarna: ”Samma för alla”

FOTBOLL

Först guldrace.

Sedan guldregn.

De spelare som på söndag får den ädlaste medaljen hängd om halsen kan också räkna in uppåt 200 000 kronor i fickan.

Det går att skönja ett mönster.

Sportbladet har granskat bonusarna som allsvenskans tre topplag kommer att dela ut till spelarna om de vinner SM-guld på söndag. Maxsummorna är rätt lika, någonstans mellan 100 000 och 200 000 kronor, men skillnaden finns i hur låga placeringar som fortfarande premieras.

Åtta – ändå bonus

För ett par år sedan beslöt sig Elfsborg för att bara ge bonusar om de hamnade bland de tre främsta. Malmö har ett liknande system.

Häcken belönar däremot allt på övre halvan. Också en åttondeplats ger placeringsbonus.

I övrigt betonar alla klubbarna rättviseprincipen. Oavsett om man är målvakt, ytterback eller skyttekung i Malmö anses man ha haft lika stor del i ett eventuellt guld.

– Det gäller samma bonus för alla i hela laget, säger sportchefen Per Ågren och lägger till:

– Vi har inga individuella bonusar, men nivån sätts utifrån hur många matcher man har spelat.

FAKTA

Jägarna

Malmö – Minst 150 000 kronor

Spelarna fick minst 150 000 kronor var för SM-guldet 2010. Nu är nivåerna desamma. Sportchefen Per Ågren berättar att de vinnlägger sig om att alla spelare har samma bonusavtal. Det innebär ändå inte att alla får samma summa, eftersom en viss del av bonusen multipliceras med antalet matcher man har spelat. Därför ska några spelare ha fått 200 000 kronor 2010.

Elfsborg – Drygt 100 000 kronor

Hade tidigare en flack trappa, men beslöt sig för ett par år sedan för att lägga mer fokus på chansen att nå Europaplatser. Därför har de nu bara bonus om laget kommer etta, tvåa eller trea. Tar Elfsborg guld får spelarna drygt 100 000 kronor var. Summan är lika stor för alla som tillhört a-truppen under året. Därtill får spelarna en andel av de pengar som Elfsborg kommer tjäna på nästa års Europaspel.

Häcken – Upp till 175 000 kronor

Kom i fjol sexa, men belönades ändå med cirka 50 000 kronor per spelare. Samma skala ska enligt Sportbladets uppgifter finnas kvar nu, vilket innebär att spelarna får allt från någon tiotusing för en åttondeplats upp till runt 175 000 kronor för ett guld. Bonusen är uppdelad i en fast del som alla får och ett rörligt belopp som baseras på antalet gånger man har varit i starttruppen.

ARTIKELN HANDLAR OM