KALLSVENSKAN

Planerna borde vara speldugliga – täcks av snö: ’Lite oroligt’

KYLslaget Mjällbys hemmaplan Strandvallen pryds fortfarande av en vinterskrud – nu gäller det att få planen klar till premiären 1 april.
FOTBOLL

Enligt tävlingsbestämmelserna ska de allsvenska planerna ­vara speldugliga från och med den 10 mars.

Så här såg det ut runt om i Fotbollssverige under fredagen den 15 mars.

– Det är vårt ansvar att se till att Strandvallen är klar till den 1 april, säger Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson.

– Det är klart att det finns en oro när det är så här kallt, säger Peter Ringnell, koordinator för Svenska fotbollförbundets ­Gräsgrupp.

Kyla och snö har ställt till det för de allsvenska klubbarna.

Strandvallen, där Mjällby möter IFK Norrköping i den allsvenska premiären den 1 april, låg under ­fredagen i vacker vinterskrud.

– Det ser ut som att jultomten ska komma snart..., säger klubbchefen Jörgen Martinsson.

Snön vräkte ner i början av veckan men oroar inte Mjällbys klubbledning.

– Vi vet att när temperaturen vänder så går det fort, säger Jörgen Martinsson.

Enligt väderprognosen väntar dock minusgrader samt en del snö även nästa vecka.

– Vi har planvärmen på så det värmer underifrån. Sen får vi skotta det sista för hand om det skulle behövas. Det är inget bekymmer, tror Jörgen Martinsson.

”13–14 minusgrader”

Även flera andra arenor har ­problem med kylan.

– Vi hade 13–14 minusgrader i natt och det går inte att stoppa kylan från att gå ner i marken även om planvärmen är på, säger Jonas ­Eidergård, arenachef Örjans Vall.

Under kommande veckor får de flesta allsvenska klubbar besök av Svenska ­fotbollförbundets inspektörer/planrådgivare.

De gör på plats en bedömning av läget.

– Det första som sker är en ­diskussion med klubben om läget. Känner inspektören att det kan bli svårt att spela match på arenan så meddelar han Tävlingskommittén (TK), så blir det ett tävlings­ärende. TK kan sedan fatta ett beslut om att flytta matchen om det behövs, ­säger Peter Ringnell, som koordinerar de inspektörer som agerar på uppdrag av Svenska fotbollför­bundet.

Borde vara speldugliga

Enligt förbundets tävlings­bestämmelser ska de allsvenska klubbarna ha en spelduglig plan från den 10 mars. Men man agerar inte bara för att det kommer ­rapporter om snö på ett antal ­planer utan inväntar ”skarpt läge”, närmare match.

– Klubbarna är ansvariga för att ha en spelbar plan, sen hur de ­löser det är inte Svenska fotboll­­för­bundets buisness. Man utgår från att klubbarna tar det ansvaret. Våra ­inspektörer finns där i en rådgivande funktion. Men visst är det lite oroligt när det är så kallt, säger Ringnell.

FAKTA

Så är läget med de allsvenska planerna - lag för lag

Jörgen Martinsson, klubbchef, Mjällby

– I helgen som gick såg gräsplanen riktigt bra ut och tjälen var i stort sett helt borta. Vi körde dock igång planvärmen i måndags i förebyggande syfte.De senaste dygnen har det vräkt ner snö och planen är täckt av en decimeter snö. Vi räknar dock med att planen ska vara spelbar till premiären.

Jonas Karlsson, arenafrågor, Kalmar FF:

– Planvärmen har varit på i cirka två  veckor och nu sen några dagar har vi nått den temperatur som vi vill. Planen täcktes i tisdags och jag känner att vi har läget under kontroll men givetvis hade väl inte lite hjälp uppifrån skadat.

Krister Eriksson, klubbdirektör, IFK Norrköping

– Vi har inga problem, planen är fullt spelduglig och vi spelar matchen i cupen i morgon (lördag) mot Mjällby här.

Jonas Eidergård, arenachef, Halmstad BK:

– Det går inte att spela match på Örjans Vall i morgon, HBK:s cupmatch blir på konstgräs. Hur det ska bli till den 7 april är för tidigt att säga. Nätterna är problemet, i natt hade vi minus 13 grader och man stoppar inte kylan från att gå ner i marken och när det är så kallt hjälper inte planvärmen.

Elfsborg:

När Sportbladet var på besök under torsdagen var planen i fullt speldugligt skick. Den var nyskottad, men spelbar. De planansvariga skulle under eftermiddagen dammsuga konstgräset i ett sista led inför kommande tävlingsmatcher.

Thomas Edselius, vd, AIK:

– Landslaget lägger en ny matta på Friends arena till Irlandsmatchen så vi kommer att spela på den på söndag. Det kommer att bli väldigt bra för oss.

Ola Danhard, klubbdirektör:

– Ja, Grimsta är ju grön (skratt). Vi har tränat för fullt där hela vintern med våra lag.

Tomas ”Mr Ticket” af Geijerstam, biljettansvarig, Diurgården:

– De har skyfflat bort så mycket snö det går utan att röra gräset, och sen ska det komma upp ett värmetält i dagarna. Den har funkat bra de sista åren, så 8 april ska gå. 

Ghayath Moro, säkerhetsansvarig, Syrianska:

– Vi har ju konstgräs, men det kan nog bli problem här och där i landet. Vi hade minus 17 här förra veckan så det blir säkert jobbigt att få i ordning gräsplanerna.

Leif Lindstrand, ordförande, Gefle:

– Konstgräset ligger där det ligger. Det ska man vara glad för nu, de säger ju att det kalla vädret ska hålla i sig.

Jonas Georgsson, arenachef Gamla Ullevi, IFK Göteborg:

- Planvärme och växtbelysning har varit i gång sedan två veckor tillbaka. Allt går enligt plan.

Sonny Karlsson, sportchef, BK Häcken:

– Vi spelar på Nya Ullevi eftersom vi vill göra något extra av Blåvittmatchen i premiären. Hade vi spelat på Rambergsvallen hade den varit utsåld redan. Det är inga problem att spela på Nya Ullevi, den har värme och är bra att spela på tidigt på säsongen.

Paul Myllenberg, klubbdirektör, Helsingborg:

– Det är stora snömängder, men gräset är framme och har till och med vuxit. Vi har ju vana av det här, vi spelade i Uefacupen 07/08 och startade tidigt 2010 och vi har alltid klarat av att leverera bra gräs. Det ska vi göra nu också.

Per Welinder, kommunikationsansvarig, Malmö FF

– Planen är okej, men inte grön överallt på grund av kylan. Den är fast, men även om vi har planvärmen på så repar den inte förrän det blir varmt om den har fått skador. 

Andreas Herge, marknadschef, Åtvidaberg

– Vi har inte gräs förrän
i fjärde omgången. Då håller vi till i Halmstad så då hoppas vi verkligen snön är borta. 

Peo Jönsson, klubbdirektör, Öster:

– Planen är täckt med duk och värme är påsatt sedan två och en halv vecka tillbaka. Förutom lite längs kanterna så är planen snöfri nu. Jag hoppas att vi kan få planen spelklar, men vi måste ha vädrets makter med oss lite. 

Särskilda Tävlingsbestämmelser för föreningar i ­Allsvenskan och Superettan

Beslutade av Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Representantskap den 23 november 2012

Paragraf 21: Spelplan och underlag

§ Planstorleken ska vara minst 105 meter på längden och 65 meter på bredden samt högst 110 meter på längden och 75 meter på bredden. För förening i Allsvenskan gäller att spel­planen ska kunna användas under perioden från och med 10 mars till och med 15 november.

Paragraf 29: Plantäckning och markvärme

§ Markvärme enligt kraven i besiktningsprotokollet ska finnas på arenan. Förening är skyldig att se till att markvärme används så att spelplanen ur det hänseendet är spelbar under ­perioden från och med 10 mars till och med 15 november.