Ohly rasar mot polisens censurering

”Håller med – de sysslar med maffiaverksamhet”

FOTBOLL

Stockholmslagen betalar miljoner för polisnotor – utan att veta vad pengarna går till.

Nu rasar Vänsterpartiets före detta partiledare – och Djurgårdaren – Lars Ohly.

– Det här är ett idiotiskt beslut från början till slut, säger han.

Lars Ohly.

I dag avslöjar Sportbladet hur polisen censurerar sina specifikationer för polisbevakning till klubbarna.

När Djurgården Fotboll begärde ut just en sådan specifikation var en stor del av avsnittet om risksupportrar och hotbild överstruket.

Klubbens evenemangsansvarig Mats Jonsson kallar systemet för odemokratiskt och menar att det liknar en maffiaverksamhet.

Nu får han medhåll från riksdagspolitikern Lars Ohly.

– Det är ju ett samhällsintresse att polisen ska se till att bevaka och förhindra brott utan att man ska betala extra för det. Även festivaler och stora möten kan ju vara utsatta för hot, säger han.

”Sätter fingret på problemet”

Förklaringen som Djurgården fick av polisintendent Isabel Thorén – att "Polismyndigheten och DIF har inte något avtalsförhållande i form av leverantör-kund-förhållande" – ger han inte mycket för.

– Det är en invändning som verkligen sätter fingret på problemet. Klubbarna har inget som helst inflytande. De har inte beställt denna tjänst, de får inte veta vad de betalar för eller vad summan är utan de förväntas bara betala… Jag tycker Mats Jonsson har rätt som säger att de sysslar med maffiaverksamhet.

Har inte polisen rätt när de säger att de inte har ett leverantör-kund-förhållande med Djurgården?

– Det är möjligt. Det är de som skapat systemet genom beslut i riksdagen som styr detta. Men jag tycker att hela systemet andas en samhällssyn som är långt ifrån den som bör gälla vid polisverksamhet. Polisen är till för oss, människorna, och ska finansieras med skattepengar, säger Ohly och fortsätter:

– Även om man är av uppfattningen att polisen gör rätt som tar betalt, så bör man åtminstone ha hederligheten att tycka det är rimligt att låta klubbarna veta vad de betalar för.

”Idiotiskt”

Systemet med polisnotor har varit kraftigt kritiserat sedan det infördes för drygt ett år sedan.

För klubbar som drivs som aktiebolag – exempelvis AIK, Djurgården och Hammarby – innebär det fakturor på miljontals kronor varje år.

– Det här är ett idiotiskt beslut från början till slut. Jag vet att det finns många inom borgerligheten som själva tycker att det här är galet. Det handlar om att Beatrice Ask (justitieminister) inte isett hur idiotiskt det är. Men det kan ändras snabbt och bör så göras, säger Ohly.

Ask har tidigare sagt att hon håller med om att kostnaderna för ordningen runt matcherna är för höga.