”Va? Ska HAN spela i Bajen?”

Möt fotbollsprofilen Henrik Rydström – ny röst i Sportbladets allsvenska bevakning

Henrik Rydström var häromdagen med på Hammarbys träning – men bara för att skriva ett reportage för Sportbladets räkning.
FOTBOLL

Kalmar FF-ikonen Henrik ­Rydström?

På Hammarbys tränings­anläggning?

Du som skymtade en skallig 38-åring på Årsta IP härom­helgen kan vara lugn.

Du såg inte Nanne Bergstrands nye assisterande tränare – du såg Sportbladets senaste tillskott.

Många blev fundersamma när mannen med 314 allsvenska matcher för Kalmar FF syntes stappla omkring vid Årsta IP mitt under brinnande för­säsong med Hammarby.

På sociala medier tog folk för givet att Nanne Bergstrand fått en ­nygammal högra hand.

Men icke.

Henrik Rydström följde med sin förre tränare i dennes nya tillvaro för att skriva ett reportage för Sportbladet.

Men det visste inte Bajen-spelarna.

– Nej, Nanne sa det först när vi satte oss ner för en videogenomgång att: ”Just fan, Henrik är här. Han ska skriva.”

– Jag vet ju själv när man spelar i ett lag och så plötsligt dyker det upp någon som man känner igen. Då tänker man: ”Vad fan … ska han hit nu?” Jag sa det till Bajen-spelarna att: ”Grabbar, jag är bara här på studiebesök, ingen behöver vara orolig.”

Hur var det då, att gå på studiebesök?

– Det var kul. Dels att se Nanne i en helt annan miljö än jag är van att se honom, dels kul ur ett personligt perspektiv att få komma in i en annan svensk klubb. Generellt tror jag att man som fotbollsspelare tänker att spelare i andra lag är jävligt otrevliga, men det var de inte. Jag blev positivt överraskad. Och Nanne verkade jävligt till freds med sitt nya liv.

Saknar inte fotbollen

Det är Henrik Rydström också.

Tiden efter fotbollen har inte varit så ”tom” som han fruktade. Kanske inte så konstigt heller med tanke på att 38-åringen hela tiden haft saker att göra. Som att träna Kalmar FF:s U17-lag, jobba för klubbens ungdomsakademi, spela division 2-fotboll, division 4-fotboll och korpen-fotboll.

– Det är kul, jag har bara känt glädje över att inte behöva vara någon jävla mittfältsgnuggare som jagar andrabollar och är förbannad hela tiden utan jag har kunnat garva, sticka i väg i djupled och faktiskt dra till med ett skott!

Saknar du fotbollen?

– Ärligt talat, nej. Jag tänkte på det när jag var med Hammarby när de mötte Gefle (i en träningsmatch). Då var det samling 11.45 och alltså, det här låter som ett I-landsproblem men just det här att behöva tänka: ”När ska jag gå upp, vad ska jag äta, är jag inte lite trött och seg i dag?”, sen är det två plusgrader och en stenhård konstgräsbana och du måste leverera. Jag tycker det är rätt skönt att ha kommit ifrån den biten.

Bättre att hänga med som ­reporter?

– Ja, vad fan. Jag har ju haft Nanne som tränare i 13 år men då tassade man ju runt honom på tå eftersom man hela tiden ville säkra sin plats i laget, haha. Nu kunde jag äntligen ställa ­alla de frågor som jag velat ställa i alla år men inte kunnat, säger Henrik Rydström.

Blir krönikör

I morgondagens tidning kan du läsa hans reportage om Nanne Bergstrand.

Och i vår kommer 38-åringen att kliva in i rollen som allsvensk ­expert och, veckovis, skriva krönikor här i tidningen samt på Sportbladet.se. Dessutom kommer han att blogga.

– Vi är redan starka i vår allsvenska bevakning, men med Henrik Rydström blir vi ännu starkare. Han har dels ett brett perspektiv på serien i och med att han varit elitspelare i den fram till nu, och dels en väldigt bra penna. Han kommer att fördjupa vår bevakning­ av allsvenskan, säger Sportbladets chef Håkan Andreasson.

Rydströms spåkula

Vilka vinner allsvenskan? Jag har fan aldrig tippat rätt, men jag säger AIK.

Vilka åker ur? Falkenberg och Gefle.

Tråkigaste laget? Halmstad. De gnetar på, är jobbiga att möta. ”Tråkig” kan vara positivt.

Går Malmö till CL-gruppspel? Nej, de räcker inte till.

Vem vinner skytteligan? Bangura, Teteh, om de förlänger lånet med honom i sommar.

Årets genombrott? Simon Gustafsson i Häcken. Bra och klok spelare.

Bästa domaren? Jag gillar bröderna Strömbergsson. Vi har haft många dispyter, men de kan ta det och skratta åt det

…& sämst? ­Stefan Johannesson. Han gillar ­inte mig och dömer därefter.

Roligaste laget? Häcken. Väldigt sevärda när de kommer upp i nivå.

ARTIKELN HANDLAR OM