”Våra fans ska kunna gå på fotboll utan att bli ihjälslagna”

FOTBOLL

Helsingborg-Djurgården avbröts i första halvlek.

Ett dödsfall inför matchen fick konsekvenser på läktaren.

– Det är klart våra fans ska kunna gå på fotboll utan att bli ihjälslagna. Det är absurt, säger Mats Enquist, vd i föreningen Svensk Elitfotboll, till C More.

Det var stökigt innan det allsvenska mötet mellan Helsingborg och Djurgården. Enligt polisen misshandlades en Dif-supporter vid området Kärnan i Helsingborg.

Mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador. Strax efter klockan 16.00 meddelade polisen att mannen hade avlidit.

– Det är väldigt svårt att summera känslorna. Först går man in med glädjen att allsvenskan ska komma igång, och sedan blir man helt tom. Det pendlar mellan tomhet, ilska och sorg får man definitivt säga. Det är en fruktansvärt tråkig utveckling, säger Mats Enquist, vd i SEF, till C More.

”Det fixar vi inte”

Enquist menar att fotbollsfamiljen måste få hjälp av samhället för att komma tillrätta med våldet.

– Vi måste få ett stöd där alla samhällets organisationer hjälper till. Det är klart att våra fans ska kunna gå på fotboll utan att bli ihjälslagna, det är helt absurt, säger han.

– Vi har jobbat hårt med säkerheten inom svensk fotboll. Vi kommer till slut till ett läge där det inte går att göra så mycket mer. Vi har infört SLO:er som fått en bra kontakt med de supportrar som går att ha kontakt med. Den här typen av incidenter hamnar ofta i svansen, det är inte de som vi normalt sett kommer åt och kan prata med.

Väljer att fullfölja matcherna

Det fanns diskussioner om att matcherna vid 17.30, Malmö FF-Falkenberg och Halmstad-Örebro, skulle ställas in.

Men så blir inte fallet - matcherna kommer att genomföras.

– Det är något man är överens om i fotbollssammanhang, man gör nästan alltid så här. Centralt från fotbollsförbundets sidor går vi inte ut med något krav om att matcherna ska ställas in, säger Karl-Erik Nilsson.

– Jag har full respekt för de som kommer att ge oss kritisk för det här. Men vi hade också fått kritik om vi fattat ett annat beslut. Det här är en oerhört svår fråga, men vi har ändå valt att fullfölja dagens matcher.

”Väldigt svårt att prata fotboll”

C Mores experter Jens Fjellström och Hasse Backe tycker inte att matcherna vid 17.30 skulle genomföras.

– Jag hade helst sett att matcherna inte hade spelats. Jag tycker att det blir väldigt svårt att prata fotboll, det blir väldigt svårt. Fotbollen hamnar i skuggan av en mycket tragisk händelsen. Man skulle i stället ta tag i den tragiska händelsen och låta fotbollen ta plats när det kan skina ljus på fotbollen igen, säger Fjellström.

– Det här är ett tragiskt inträffande, inte bara för Djurgården, det är det för HIF, det är det för hela fotbollsfamiljen. Det enda man kan hoppas i en sån här svår stund och tråkig stund, att alla tar sitt förnuft till fånga och förstår betydelsen i den här frågan, såväl på supporter- och klubbnivå, som på Riksdagsnivå.

Hasse Backe:

– Jag känner att efter ett dödsfall så stäng butiken. Gör färdigt för idag och så får man gå vidare, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM