Inga allsvenska spelare i Blågult

Schemat krockar: ”Gick inte att göra på annat sätt”

Foto: BILDBYRÅN
Erik Hamrén och Markus Rosenberg.
FOTBOLL

Succéspelare som Guillermo Molins eller Markus Rosenberg kan få det svårare att ta sig in i landslaget till EM-kvalet i höst.

Inga allsvenska spelare blir uttagna mot Danmark och Belgien eftersom landskamperna krockar med seriespelet.

– För huvuddelen av landslagsspelarna, som finns utomlands, var de här landskamperna bästa alternativet, säger landslagschefen Lasse Richt.

För första gången på länge (någonsin?) spelar Sveriges herrlandslag i fotboll landskamp samma dag som det pågår allsvenskt seriespel.

Söndag 1 juni möter Sverige VM-klara Belgien på Friends 20.30.

Tidigare samma dag spelar Helsingborg-Falkenberg (15.00) och toppmötet Elfsborg-Malmö FF (17.30) i allsvenskan.

– Det gick i princip inte att göra på något annat sätt. Efter önskemål från SEF har vi valt att låta allsvenskan spela då trots att det är en period inför VM när seriespel inte ska pågå, säger Lasse Richt, landslagschef på Svenska Fotbollförbundet.

”Vetat om det...”

Även landskampen mot Danmark på onsdagen 28 maj ligger mellan och tätt inpå allsvenska matcher.

Resultatet: inga allsvenska spelare kommer bli uttagna till de här två landskamperna.

– Vi har valt att inte gå ut med det beskedet, men SEF har hela tiden vetat om det och kunnat meddela det till de allsvenska klubbarna, säger Richt.

– Det är omöjligt för oss att släppa iväg spelare då. Givetvis måste klubblaget gå före, säger MFF-tränaren Åge Hareide, som tidigare varit norsk förbundskapten och förstår problematiken:

– Norska landslaget spelar då också och det är svårt att få ihop datumen, säger Hareide.

”Goda möjligheter”

För allsvenska spelare som hoppas på en plats i EM-kvalet till hösten betyder det att bara en träningslandskamp återstår, hemma mot Estland 4 september, innan EM-kvalet inleds borta mot Österrike 8 september.

Vad innebär det för allsvenska spelares chanser att ta en landslagsplats?

– Presterar man bra i allsvenskan så har man fortfarande goda möjligheter. Erik (Hamrén) räds inte att ta in spelare som presterat och visat bra form, säger Richt. Jag har pratat ingående med Erik om detta men vi tyckte det var viktigt att gå med på klubbarnas önskemål om att få spela.

Krocken mellan landskamperna och allsvenska matcher hade gått att undvika.

Men då hade landslaget fått spela sina matcher efter att allsvenskan tagit sitt VM-uppehåll 2 juni och innan mästerskapet inleds i Brasilien 12 juni.

– Det kunde varit ett alternativ. Men vi ville ha ett riktigt bra motstånd på hemmaplan för att få en nystart för landslaget. Dessutom är det här en bättre lösning för huvuddelen av landslagets spelare som redan avslutat sina seriespel, säger Lasse Richt.

FAKTA

Krockarna

Måndag 26 maj: Gefle-Djurgården, Malmö FF-AIK.

Onsdag 28 maj: Danmark-Sverige

Fredag 30 maj: Örebro-Djurgården,

Lördag: Mjällby-Åtvidaberg, Halmstad-Kalmar FF.

Söndag 1 juni: Sverige-Belgien, Helsingborg-Falkenberg, Elfsborg-Malmö FF

Måndag 2 juni: AIK-BP, IFK Norrköping-Gefle, Häcken-IFK Göteborg.