Beslut: Allsvenskan får officiell boll

"Sportsligt och kommersiellt"

FOTBOLL

Allsvenskan får en officiell boll.

Det bestämde Svensk Elitfotboll på ett medlemsmöte.

– Det har funnits en sportslig diskussion om att spela med en enhetlig boll för hela ligan, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till Sportbladet.

Kvaliteten på de olika bollarna har varit ett hett diskussionsämne bland de allsvenska spelarna.

Nu meddelar Svensk Elitfotboll att det blir en förändring.

Enligt Offside, höll SEF den 11 november ett medlemsmöte och beslutade att införa en gemensam boll för hela allsvenskan.

Vilken boll det blir kommer att avgöras utifrån vad spelarna har för önskemål och vilket företag som betalar bäst.

– Vi har nu uppdraget att titta på en gemensam boll, men vi har ännu inte bestämt oss för vilken. Vi kommer att försöka göra en inventering av vilka tänkbara alternativ det finns och tänka på både det sportsliga och kommersiella, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till Sportbladet.

Varför gör ni det här?

– Dels är det en möjlighet att skapa intäkter för fotbollen, dels har det funnits en sportslig diskussion om att spela med en en enhetlig boll för hela ligan.

"Intressant och välbehövligt"

Åtminstone tre spelares är positiva till beslutet när Sportbladet ringer upp.

– Det är så det är i de stora ligorna och det är dit vi måste nå. I vissa matcher kan man ju känna skillnaden med de här mindre använda bollarna som Umbro och Unisport. Nu får vi en gemensam boll och det är ett vädligt bra beslut, säger Malmös Oscar Lewicki.

Vilken vill du helst spela med?

– Adidas eller Puma.

Även lagkamraten och landslagsspelaren Emil Forsberg ser fördelarna:

– Det känns intressant att pröva något nytt. Det är välbehövligt och framför allt bra att alla får spela med samma typ av boll. För mig spelar det sen ingen roll exakt vilken, säger han.

"Gynnar kvaliteten"

Åtvidaberg-mittfältaren Kristian Bergström har skruvat in flera fasta situationer med sin vänsterfot och tycker också att beslutet är rätt:

– Bollarna beter sig olika beroende på vilken det är och man märker skillnad på deras egenskaper. Vissa är lättare, andra svävar lite mer och tar en annan bollbana. Får man spela med samma boll hela tiden kommer det att gynna kvaliteten både på detaljnivå, som frisparkar och hörnor, men också i det vanliga spelet.

Eliminerar man ett problem?

– Ja, det gör man ju. Alla får samma förutsättningar och samma typ av boll. Till exempel inför bortamatcher tränar vi med den typen av bollar som våra kommande motståndare har, men vissa kan vara svåra att få tag i. Vissa sponsorer kanske inte vill släppa bollar till ett annat lag. Det finns i och för sig alltid sätt att komma runt det, men nu slipper man problemet.

FAKTA

Allsvenska lagens bollmärken 2014

Puma
Malmö FF, Kalmar FF, Örebro SK, Halmstads BK, Helsingborgs IF, Mjällby AIF, IFK Norrköping.

Adidas
IFK Göteborg, Djurgårdens IF, IF Brommapojkarna, AIK.

Umbro
IF Elfsborg, Gefle IF.

Nike
Falkenbergs FF, BK Häcken.

Uhlsport
Åtvidabergs FF.

Källa: Offside