”Alla är överens om att möjliggöra legal pyroteknik”

FOTBOLL

Rätt att avvakta med storsläggan.

Det är reaktionerna från politiskt håll på fotbollens ”mjuka” handlingsplan vid otillåten bengalbränning på svenska idrottsarenor.

– Det positiva är att man är överens om målet, och har blivit det via en dialog, säger idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Rose-Marie Frebran är nationell samordnare för en positiv supporterkultur mot våld och annan brottslighet i anslutning till idrottsevenemang. Vid en presskonferens i Stockholm i dag överlämnade hon sin slutrapport till idrottsminister Gabriel Wikström.

Enligt Frebran är ordningsläget kring fotbolls- och ishockeymatcherna i huvudsak gott, naturligtvis undantaget den tragiska starten på fotbollssäsongen 2014 då en djurgårdssupporter misshandlades till döds i Helsingborg.

”Kommer vara tillfreds”

Största problemet, enligt Frebran, är nu den illegala pyrotekniken som i fjol ökade för fjärde året i följd.

– Alla parter är överens om att vi ska möjliggöra legal pyroteknik. Det får ett antal klubbar ta tag i och genomföra tillsammans med sina supportrar. Jag tror det är bra: En del av det otillåtna kommer att försvinna, en del blir kvar, säger Rose-Marie Frebran och utvecklar:

– För en del supportrar handlar pyroteknik om det stämningshöjande, man vill göra något spektakulärt som tifo. Den gruppen kommer att vara tillfreds om det kan genomföras under tillåtna och ordnade former.

– Men det finns en annan grupp, som inte har som syfte att höja stämningen på matchen utan talar maktspråk: ”Det här är vår läktare, vår plats, vi som bestämmer, här gör vi vad vi vill”. De kommer naturligtvis att provocera, och då måste vi vidta åtgärder mot det. Det är brottslighet, säger Rose-Marie Frebran.

”En bra början”

I den handlingsplan som fotbollens intresseorganisation Sef tagit fram, och som Sportbladet kunde avslöja tidigare i dag, är taktiken vid otillåten pyroteknik (som orsakar fara för personer på läktaren eller planen) att pausa matchen och återuppta den när allt lugnat ner sig.

Klubbar som över tid har återkommande säkerhetsproblem riskerar att drabbas av tuffare tillståndskrav från polismyndigheten.

– Det är en bra början. Funkar det inte får man gå vidare. Men att börja lite mjukt, och inte med storsläggan, det tror jag är bättre. Sedan får man i så fall trappa upp det, säger Rose-Marie Frebran:

Idrottsminister Gabriel Wikström (S):

– Det jag tycker är positivt är att man är överens om målet, att man vill komma åt de avarter som finns, och att man har blivit överens via en dialog.

ARTIKELN HANDLAR OM