Nordiska trenden: Konsulterna bantar ligorna

Amerikanska revisionsjätten redo för uppdraget: Gör det lönsamt

Häckentränaren Peter Gerhardsson menar att Emil Forsberg kanske aldrig upptäckts om allsvenskan bestått av tio lag
FOTBOLL

I höstas hade Norge samma diskussion som Sverige har nu – att banta fotbollsligan från 16 till tolv lag.

Bakom förslaget stod holländska konsultbyrån Hybercube & sport.

I Sverige öppnar Svensk elitfotboll (Sef) för att ta hjälp av amerikanska revisionsjätten Deloitte för att utreda de ekonomiska effekterna av en serieminskning.

Sportbladet avslöjade i onsdags de fem förslag elitklubbarna ska ta ställning till vid ett möte 3 februari gällande framtida seriesammansättning: Grundförslaget är att ligga kvar på 16 lag, de andra fyra handlar samtliga om att banta serien, antingen till tio eller tolv lag.

I höstas hade norsk fotboll en liknande diskussion, och även där handlade det om att minska antalet lag till tolv (alternativt 14).

Bakom förslaget i Norge stod holländska konsultföretaget Hybercube & sport men det stöddes bara av storklubbar som Rosenborg, Molde och Vålerengen. Majoriteten var emot och Norge ligger tills vidare kvar med 16-lagsserie.

I Sverige har storklubbar som Malmö FF, IFK Göteborg och Elfsborg ställt sig bakom att utreda en bantning av allsvenskan, och en som reagerar på situationen är Peter Gerhardsson. Häcken-tränaren ifrågasätter varför det bland fem förslag inte ryms ett enda om att utöka serien till 18 lag.

Talangerna drabbas

– Men de stora klubbarna ser till sin ekonomi och sitt bästa, och det lyssnas mer på deras förslag än om det är Häcken eller Gefle som kommer med förslagen, säger Gerhardsson som menar att talangutvecklingen drabbas negativt med en tio- eller tolvlagsserie:

– Ta Emil Forsberg. Om vi haft tio lag hade "Giffarna" kanske inte gått upp för några år sedan, då hade Malmö FF kanske inte upptäckt honom, då hade han inte spelat i landslaget eller blivit såld utomlands för massa miljoner nu, menar Gerhardsson.

Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson tycker att diskussionen är bra och viktig men anser att ett sådant talangperspektiv blir ett "hypotetiskt resonemang".

Men varför finns inte något förslag om 18 lag?

– Sannolikt får man en högre koncentration av bra spelare med färre lag. Vi har diskuterat 18 lag med det har sållats bort då vi inte tror att det kommer öka ekonomin heller.

Samtidigt har ni inte utrett de ekonomiska effekterna ännu?

– Nej, det är nästa steg.

Har ni likt i Norge tagit hjälp av utomstående konsultbolag för att ta fram de här förslagen?

– Nej, vi har inte kopplat in någon. Vi anser oss själva ha kompetensen att bedöma den sportsliga delen. Däremot kommer vi att ta hjälp av extern expertis när det gäller de ekonomiska bitarna om det blir aktuellt att utreda olika förslag, säger Lars-Christer Olsson.

Och tillägger:

– Deloite, som är en av våra samarbetspartners, ligger nära till hands då.

Den amerikanska revisionsjätten som har kontor i Stockholm, har på några blivit en maktfaktor inom svensk fotboll. Deloitte har hjälpt flera klubbar och föreningar på konsultbasis, till exempel hur Djurgården ska öka publiken på Tele 2 Arena.

Större intäkter

De samarbetar med Sef i kampanjen "Stå upp för fotbollen" och tog under 2014 ett samlat grepp på hur allsvenskans ekonomi står sig mot andra jämförbara ligor. Slutsatsen var att Holland, Belgien, Skottland, Danmark och Österrike visade upp större, samlade intäkter.

Enligt Erik Gozzi, ansvarig för Deloitte sports business i Sverige, skulle en bantad allsvenska kunna leda till till att färre lag fick större del av de centrala avtalen beroende på hur de är skrivna.

– I Danmark har en sådan fördelning ökat konkurrenskraften gentemot andra ligor, säger Erik Gozzi.

”Låter som vansinne”

De supportrar som kommenterat förslagen i anslutning till Sportbladets artiklar är övervägande kritiska, vissa tycks mena att det skulle vara rena "seriemordet" att ändra på en fungerande 16-lagsliga.

– Så långt vill jag inte gå, säger Tony Ernst, ordförande i supportrarnas riksorganisation SFSU.

– Men många supportrar undrar nog varför man vill ändra allsvenskan. 2015 kan mycket väl slå publikrekord, ett lag var nyss i Champions League, sex Stockholmsderbyn. Fotbollen är stekhet, det låter som vansinne att pilla i detta, säger Ernst.

Häckens Peter Gerhardsson vill inte heller skriva under på att det går en "seriemördare" lös.

– Men det är en bra rubrik…, säger han med ett skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM