Här testas den nya satsningen: ”Hybridgräset”

”Blir en grön naturgräsplan av hög kvalitet hela året”

1 av 6
FOTBOLL

I Borås var kommunens krav för att bygga en ny arena ett underlag som klarade 2 000 nyttjandetimmar per år.

– Jämför med ett naturgräs som bara klarar 200–300 timmar, säger klubbdirektören S­tefan Andreasson som inför nästa säsong har börjat snegla mot det så kallade hybridgräset som just nu testodlas på Ryda sportfält i Borås.

Stefan Andreasson.

Borås Arena stod klar till s­äsongen 2005, och därmed blev Elfsborg den första allsvenska klubben söder om Örebro med konstgräs.

Underlagskravet kom från kommunen som annars inte skänkt marken samt ställt upp som ­borgenär för 80 av de 115 miljoner kronor arenan kostade.

– Det var konstgräs eller inget alls. Det var ett krav från kommunen för att gå i borgen för arenabygget. Spelarna i Elfsborg ville ha naturgräs men från kommunens sida var det helt klart att det skulle vara konstgräs. Planen skulle klara av att användas mycket så att även breddverksamhet kunde vara där, säger Solveig Kjörnsberg (s), som var med och beslutade om Borås Arena när den skulle byggas.

Har ekonomin varit avgörande för valet av underlag?

– Det var inte ekonomiska skäl utan att det skulle klara av ett högt utnyttjande. Vi valde att satsa på absolut högsta kvalitet av konstgräs som fanns då och skulle inte snåla, säger Solveig Kjörnsberg.

Enligt Elfsborgs klubbdirektör Stefan Andreasson nyttjades mattan 2 000 timmar de första åren. I dag har det byggts fler konstgräsplaner i Borås och nyttjande­graden är nu nere på 1200–1500 timmar per år på Borås Arena.

– Jämför med naturgräs som ­bara klarar 200–300 timmar. Kan man hitta något däremellan, det är där hybridgräset kommer in, säger Stefan Andreasson.

Är ett dyrare alternativ

Just i Borås, på Ryda sportfält, har företaget Multisport i Mark AB sedan i augusti ett hybridgräs för att kunna visa upp hur det står sig över ett år.

– Om du har värmeslingor under mattan har du en grön naturgräsplan hela året som håller hög kvalitet, hävdar en av företagets ägare Joakim Tellenmark.

Att lägga ett hybridgräs är 10–15 procent dyrare än konstgräs (knappt sex miljoner kronor), det kräver värmeslingor för ytter­ligare en knapp miljon och sedan driftskostnader beroende på om gräset ska leva även på vintern (knappt två miljoner kronor per år).

Underhållet är mittemellan konstgräs och gräs, enligt Joakim Tellenmark:

– På en konstgräsplan lägger du cirka tio timmar i veckan, på den här hybriden cirka 20 timmar och på naturgräs cirka 30 timmar, ­säger han.

”Vi följer utvecklingen”

Ett par kommuner har visat större intresse att köpa hybridgräset, diskussioner har förts med Göteborg och Gamla Ullevi och Elfsborg ska lägga nytt underlag till nästa säsong. Om det verkligen blir hybridgräs (som marknadsförs att klara 1 000 årliga nyttjandetimmar) är för tidigt att slå fast enligt klubbdirektören Stefan A­ndreasson.

– Vi följer utvecklingen. Vi får se vad som är rätt att lägga då. Vi måste veta att det funkar över ett helt år, säger Stefan Andreasson.

I grund och botten är klubb­direktören nöjd med stadens konstgräsarena som firar tioårs­jubileum i år. Att det i praktiken är kommunerna som ligger bakom att nio av sexton allsvenska lag i dag spelar på konstgräs i år ser han inte heller som ett bekymmer.

– I början var vi rädda att det skulle vara till vår nackdel, till exempel vid spelarvärvningar. Men vi har inte haft någon sådan diskussion, att spelare inte velat komma till Elfsborg för att vi har konstgräs.

– Vår erfarenhet av naturgräs på Ryavallen var ett väldigt dåligt underlag på våren och hösten. Det har bara blivit positivt. För oss är Borås Arena verkligen en hemma­arena eftersom vi tränar varenda minut där. Det är nog ganska unikt i Sverige och Europa. Det har s­äkert blivit en fördel för oss. Det är absolut ingen nackdel i alla fall.

”Gynnar tekniskt fotboll”

Tycker du att konstgräset har varit bra eller dåligt för svensk fotboll?

– Det beror på vilken statistik du tittar på. Det är klart att alla vill ha ett fantastiskt naturgräs. Men ­eftersom vi har det klimat vi har, så har konstgräset varit en fantastisk lösning. Vi har haft ett bra konstgräs som gynnat teknisk fotboll. Den nya generationen är ju uppvuxen på konstgräs. Vi har haft nytta av det i Europaspelet när vi har mött lag som inte är vana vid konstgräs. Det går snabbare, och gynnar speluppfattning och teknik. I alla fall om du jämför med dåliga eller halv­dåliga gräsplaner. Jag har svårt att se att det inte skulle gynna fotbollen, säger S­tefan Andreasson.

FAKTA

”Det är framtiden”

■ ■ I december i fjol provtränade IFK Göteborgs U19-lag på Ryda sportfälts hybridgräs. Intrycket var positivt.

– Det tyckte att det kändes och upplevdes som ett riktigt naturgräs, helt annorlunda än konstgräs, säger IFK Göteborgs koordinator Gustav Hessfelt, som under hösten studerade hybridgräsplaner på plats i både Spanien och Italien.

– Jag är helt övertygad om att det är framtiden. Vi kollade till exempel in Milans träningsanläggning. Även när det var slitet så fungerade det bra. Vi är grymt sugna på att testa det på Kamratgården. Vi är i en uppstart, vi får se. Det är pengafråga också, och vi har inga pengar till det just nu, säger han.

/Robert Laul

FAKTA

Andel lag som spelar på konstgräs i Norden

Danmark

1 av 12 på konstgräs

Midtjylland – naturgräs

FC Köpenhamn – naturgräs

Randers – naturgräs

Bröndby – naturgräs

Nordsjälland – konstgräs

Ålborg – naturgräs

Hobro – naturgräs

SönderjyskE – naturgräs

Esbjerg – naturgräs

Odense – naturgräs

Vestsjälland – naturgräs

Silkeborg – naturgräs

Finland

5 av 12 på konstgräs

IFK Helsingfors – konstgräs 

HJK Helsingfors – konstgräs 

Ilves – naturgräs

Inter Åbo – naturgräs

Jaro – naturgräs

KTP – konstgräs

KuPS – konstgräs

Lahti – naturgräs

Mariehamn – naturgräs 

RoPS – konstgräs

SJK – naturgräs

VPS – naturgräs

Norge

9 av 16 på konstgräs

Ålesund – konstgräs

Bodö/Glimt – konstgräs

Haugesund – naturgräs

Mjöndalen – konstgräs

Molde – konstgräs

Odd – konstgräs

Rosenborg – naturgräs

Sandefjord – naturgräs

Sarpsborg – konstgräs

Stabaek – naturgräs

Start – konstgräs

Strömsgodset – konstgräs

Tromsö – konstgräs

Viking – naturgräs

Vålerenga – naturgräs

Lilleström – naturgräs

Island

1 av 12 på konstgräs

Breidablik – naturgräs

FH – naturgräs

Fjölnir – naturgräs

Fylkir – naturgräs

KR – naturgräs

Keflevik – naturgräs

Leiknir Reykjavik – naturgräs 

Stjarnan – konstgräs

Valur – naturgräs

Vikingur Reykjavik – naturgräs

IA – naturgräs

IBV – naturgräs

Storligorna

England: 0%

Spanien: 0%

Italien: 5%

Tyskland: 0%

Frankrike: 5%

ARTIKELN HANDLAR OM