Erkänner: ”Allsvenskan krossade norska ligan”

1 av 12 | Foto: Anders Deros
Fansen till IFK Göteborg slog på med ett tifo som sträckte sig runt hela arenan - det belönas med
FOTBOLL

Allsvenskan krossade norska Tippeligan när det kom till premiärfesterna.

Det konstaterar norska TV2 i dag.

– Det är nästan som i Skottland, säger Posse Sandboe, talesman för den norska supporteralliansen.

Sportbladet betygsätter hemmalagens premiärtifon

Den norska tv-kanalen konstaterar i dag angående de nordiska ländernas fotbollspremiärer att ”allsvenskan krossade Tippeligan”.

Med en omgång avklarad i bägge länder och fortsättningen av serierna i kväll skriver TV2 att fotbollsintresset är störst hos ”Söta Bror”.

Totalt 117 278 åskådare fyllde upp arenorna under de första åtta svenska matcherna medan samma siffra i Norge var mer blygsamma 62 503 – nästan hälften så få åskådare.

TV2 kallar det ”en galen publikökning” i Sverige och pekar på nykomlingen Hammarby som starkt bidragande anledning. 30 278 kom till Hammarbys premiär mot Häcken.

Rosenborg drog flest

Posse Sandboe är talesman för den norska supporteralliansen men är inte helt imponerad av allsvenskan – som han jämför med skotska ligan.

– Storlagen i Sverige drar upp snittet väldigt mycket. Hammarby drog nästan 31 000 åskådare i sin hemmamatch. Det är nästan som i Skottland där Celtic drar upp siffran, och sen ligger resten på 4-5 000, säger Sandboe till TV2 och fortsätter:

– I Norge är publiken mer jämt fördelat. Samtidigt är Sverige ett större land än Norge och därför är det naturligt att de drar fler åskådare än oss.

Den match i Norge som lockade flest åskådare var Rosenborgs hemmamöte med Ålesund som drog 19 872 personer. I den svenska omgången var det tre matcher som slog den publiksiffran.

Sportbladet betygsätter hemmalagens premiärtifon

ARTIKELN HANDLAR OM