Sjögren: Mycket står på spel – det är kampen om ett hem

FOTBOLL

Hemmalaget kallar den för Nya Söder­stadion. Gästerna kallar den för Stockholms­arenan.

Inför Hammarby–Djurgården handlar allt om en dörrmatta för 2,7 miljarder.

Om ett dygn kan bara ett lag kalla den ”hemma”.

Patrik Sjögren.

STOR ENKÄT: 13 heta frågor till 16 supporterklubbar i allsvenskan

Hammarbys tränare Nanne Bergstrand kan tala om sin framtidsvision och att matchen i det längre perspektivet egentligen inte betyder något. Djurgårdens supportrar kan trycka på att det bara är det ”lilla derbyt” och att den riktiga rivalen heter AIK. Båda vet att dagens allsvenska möte på Tele2 Arena handlar om så mycket mer.

Den handlar om att skaffa sig ett hem.

För det är fortfarande två hemlösa lag som möts på jättekomplexet strax söder om Globen.

Hammarbys fans hävdar att arenan per automatik är deras eftersom den står på deras mark. Söder om stan. Djurgården svarar med att klubben i åratal haft en lika stark anknytning till platsen tack vare hockey­lagets framgångar på Johanneshovsområdet.

De kan debattera i evigheter. Det är trots allt på planen och läktaren det kommer avgöras. En kamp som bara kan vinnas genom sportsliga framgångar och röststarka insatser. Aldrig med nävar eller hot.

Skulle Hammarby lyckas bibehålla, eller till och med förstärka, de närmast stormstarka positiva vindarna som just nu blåser kring klubben och gör Tele2 till sin borg finns risken att Djurgården får se sig ifrånsprungna i kampen om Stockholmstronen.

Siffrorna visar i alla fall med all tydlighet att det finns en stor vinnare på arenaboomen i Stockholm och det är Hammarby.

Talar sitt tydliga språk

Söder-klubben ökade från den sista hela säsongen på Söderstadion (2012) till den första hela på Tele2 Arena (2014) sin publiksiffra med 142 procent. AIK fick när de bytte Råsunda mot Friends Arena 2013 en ökning på 32 procent. Djurgårdens förändring var en förbättring på 43 procent. Det talar sitt tydliga språk.

Hammarby lyckades göra Tele2 Arena till sitt hem i Superettan och kommer kunna skörda de ekonomiska frukterna av det. Kan inte Djurgården utmana om den benämningen när båda lagen nu återfinns i allsvenskan kommer de ofrånkomligt att bli slagna i ekonomiska inkomster och därmed själva grundförutsättningen till sportslig framgång.

Järnkaminerna manar till lugn

Fansen har också förstått vad det är som står på spel. Frågan är när det senast var så hätsk och närmast hatisk stämning på nätet inför ett stockholmsderby?

Djurgårdens största supporterförening Järnkaminerna har tagit sitt ansvar och uppmanar inför matchen till lugn och respekt. ”Respektera varandras olikheter och lägg istället din energi på att sjunga fram ditt lag till seger”. Ett upprop värt att applådera och som också hyllats av Hammarbys lagkapten Kennedy Bakircioglu.

Det var Bakircioglu som gjorde det sista historiska målet på Söderstadion. Det var Djurgårdens kapten Emil Bergström som gjorde det på Stockholm Stadion. Nu är det upp till de två herrarna att löpa först i loppet om vilken klubb som ska förknippas starkast med den nya arenan.

I dag måste Djurgårdens fans skrika halsen av sig för att visa vilka som bor på Stockholmsarenan och Djur­gårdens elva spela hjärtat ur sig för att visa vilka som äger dörrmattan nedanför läktarna.

Djurgården har mest att förlora

Hammarby har redan borstat av skorna och är redo att hänga hatten på hängaren hemma i Nya Söderstadion. Det är Djurgården som har mest att vinna och förlora i det här derbyt.

De behöver hindra Hammarby från att bränna in sitt namn på Tele2:s port. Annars riskerar de att bara få spela bortamatcher i fortsättningen.

STOR ENKÄT: 13 heta frågor till 16 supporterklubbar i allsvenskan