”En krigsförklaring från polisen mot oss”

SFSU rasar mot hårda straffen: ”Vill sätta stopp”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Publikt och sportsligt har inledningen på årets fotbollssäsong beskrivits som en succé.

Inga stora oroligheter har rapporterats i anslutning till matcherna men tre föreningar har tvingats minska sina klackar, bland annat på grund av otillåten pyroteknik i stor omfattning, och fler kan stå på tur.

– En krigsförklaring från polisen, dundrar Tony Ernst, ordförande i supporterföreningen SFSU.

Foto: BILDBYRÅN
Tony Ernst.

STOR ENKÄT med 16 supporterklubbar: Bör bengaler vara tillåtet?

Bakgrunden är de diskussioner som under vintern och våren förts mellan representanter för Svensk elitfotboll (Sef), SFSU och polismyndigheten.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist varnade i januari för att arrangörer med upprepade säkerhetsproblem kunde drabbas av tuffare tillståndskrav, i värsta fall bli av med tillståndet att arrangera matcher helt:

– Det får vi acceptera och förhålla oss till. Vi arbetar med att ha säkra arrangemang, och polisen kommer gradvis att skärpa tillståndsgivningen om det ­inte blir ordning på dem. Vi vill givetvis inte hamna i det läget, utan hoppas att vår ­dialog med fansen gör att vi hittar lösningar, sa Mats ­Enquist och pekade bland annat på legal, tillståndsgiven pyroteknik som ett alternativ.

Ståplatsen krymps

Redan innan allsvenskan börjat minskades AIK:s klacksektion norra stå med tusen fans, från 5500 till 4500 personer. Igår kom beskedet att Malmö FF:s ståplats begränsas till 4000 åskådare (från 5500) i samband med matchen mot Hammarby.

Även bortaklackens tillstånd krymps från 1900 till 1000 Bajensupportrar.

De skäl polisen anger varierar en del från beslut till beslut men handlar om att trappor och evakueringsgångar inte hållits fria, att visitationen inte fungerat och det förekommit otillåten pyroteknik i stor omfattning under tidigare matcher.

Tony Ernst, ordförande för svenska fotbollssupporterunionen SFSU, reagerar starkt på publikminskningarna:

– Jag ser det som att någon högt upp inom polisen har bestämt sig för att sätta stopp för svensk fotboll. Jag kan bara se det som en krigsförklaring, säger Tony Ernst och fortsätter:

”Det är inte rimligt”

– De här reaktionerna står inte i rimligt förhållande till brottet. Att bränna en bengal är ett ringa brott, det ger dagsböter, det är att likna vid, säg, en felparkering. Ska vi fortsätta den analogin så är det som att polisen nu stänger ner all biltrafik i landet för att nån parkerat sin bil fel i Burträsk.

Polisen, Sef och SFSU ska ju ha haft en dialog under vintern/våren om att upprepade ordningsstörningar kan leda till förändrade tillstånd, i värsta fall indragna tillstånd för att arrangera match – följer det som nu sker den dialog ni hade eller är det som händer som en överraskning mot vad ni diskuterade?

– Vi fanns med som en sorts remissinstans då. Och vi var med och plockade ner det urusla 7-punktsprogrammet till ett något mindre dåligt 5-punktsprogram. Jag tror inte någon från fotbollens håll hade förväntat sig detta, säger Tony Ernst.

Enligt uppgift kan polisen även komma att minska ståplatssektionerna på Gamla Ullevi och Tele 2 Arena framöver.

Hör Laul och Månsson diskutera bengal-frågan i allsvenska podcasten 51% fotboll – nytt avsnitt varje tisdag!

STOR ENKÄT med 16 supporterklubbar: Bör bengaler vara tillåtet?

FAKTA

Så ska bengalfrågan lösas

1. Vid det fall otillåten pyroteknik antänds inne på arenan och det föreligger omedelbar fara för någon spelare, ledare, funktionär eller åskådares säkerhet ska spelet stoppas. Matchspeakern ­tydliggör vilka risker och skador som är förknippade med otillåten pyroteknik samt att meddela att samtliga som gör sig skyldiga till brottslig handling kommer att polisanmälas. Förslag på speakertext finns framtagen.

2. Matchen återupptas efter att arrangören säkerställt att ­egendom och/eller person är inte är allvarligt skadade. Vid lämpligt tillfälle återupptas spelet efter att domaren och ­arrangören kommit överens om detta.

3. Om ytterligare otillåten pyroteknik antänds där omedelbar ­fara för någons spelare, ledare, funktionär eller åskådares ­säkerhet föreligger stoppas spelet igen.

Tvingas spelare, ledare och funktionärer utifrån säkerhetsskäl lämna spelplanen ska ett matchmöte genomföras.

Arrangören påtalar ännu en gång vilka risker och skador som är förknippade med otillåten pyroteknik och att nu pågår matchmöte där arrangören och myndigheten bestämmer om eventuella ­åtgärder.

Så vill polisen skärpa tillståndsvillkoren

Ökat antal ordningsvakter/­läktarvärdar.

Skärpt visitation.

”Serpentinstaket” vid inpassering.

Sektionering av ståplats.

Minskning av ståplats.

Ingen ståplats.

Endast tillstånd för spel på ”oattraktiva” tider/platser.

Minskat publiktillstånd.

Inte ge tillstånd alls.

Polisens motivering inför Malmö-Hammarby

"Under den allsvenska fotbollsmatchen mellan Malmö FF och AIK som spelades den 9 april 2015 förekom brister i den ordning och säkerhet som arrangören ansvarar för.

På ståplatsläktaren för MFF: s supportrar befann sig, enligt arrangörens uppgifter, 5 500 personer. I evakueringsgångarna, som under matchen också var utgångsposition för släcknings- och sjukvårdspersonal, befann sig så mycket publik att vägarna bedömdes som näst intill blockerade. Detta hade i händelse av olycka avsevärt försvårat en räddningsinsats på läktarsektionen. Vidare förekom otillåten pyroteknik i stor omfattning, med en ökad risk för allvarliga olyckor.

Under den allsvenska fotbollsmatchen mellan Hammarby IF och Djurgårdens IF den 13 april 2015 förekom likaså brister i ordning och säkerhet med otillåten pyroteknik i stor omfattning på Hammarby-supportrarnas läktarsektioner."

Ulf Sempert /Polismästare – Kommenderingschef