Familjens känslosamma brev efter stora tragedin

Djurgårdssupportern Stefans sista samtal till frun: ”Var inte orolig”

1 av 6
FOTBOLL

I fjol lamslogs allsvenskan av tragedin i Helsingborg när en Djurgårdsupporter miste livet.

I dag skriver familjen ett känslosamt brev, publicerat hos Järnkaminerna.

”Det gör så ont i kroppen. Sorgen! Maktlösheten! Huset känns så tomt och tyst. En stol vid matbordet är för alltid tom”.

Det var inför fjolårets premiärmatch mellan Helsingborg och Djurgården som fotbollsfesten utbyttes mot tragedi. En HIF-supporter slog till en 43-årig anhängare till Djurgården, Stefan, som föll så illa att han dog.

Den dömde mannen fick i förra månaden sitt straff skärpt från åtta till tio månaders fängelse för misshandel och vållande till annans död.

Oroligt kvällen innan

I dag publicerar Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna ett känslosamt brev skrivet av Stefans familj. I brevet beskriver familjen den enorma saknaden efter bortgången, det sista samtalet och tacksamheten till Djurgårdsfamiljen och resten av fotbollssverige.

”På söndagen ringde han på förmiddagen för att säga:
– Jag lever älskling, var inte orolig!

Han visste jag läste nättidningarna om oroligheterna på lördagsnatten. Han visste att jag var orolig.”, berättar partnern Anna och fortsätter:

”På lördagen flög Stefan och hans bror med en vän ner till Helsingborg. Han var så glad, som en liten pojke på julafton. Pirrig och energisk. Jag hade bestämt mig för att inte störa. Det var hans helg. En mysig DIF-helg som han själv sa. Efter samtalet på söndagsförmiddagen hördes vi aldrig mer”.

Stora hyllningar

Stefan blev 43 år gammal.

”Barnen får aldrig tillbaka sin pappa. Hur ska de förstå när vi andra inte heller gör det? Jag får aldrig tillbaka min stora kärlek. Mamma, pappa, bror och syster får aldrig mer se sitt älskade barn och bror.”

Efter tragedin slöt fotbollssverige upp med stora och många hyllningar till familjefadern med tysta minuter och hälsningar från motståndarsupportrar. Vid Stockholms Stadion på söndagskvällen lämnades halsdukar från Sveriges alla klubbar och internationella klubbemblem.

”Från djupet av våra hjärtan vill vi tacka alla som funnits vid vår sida detta tunga år. Vi vill tacka Djurgårdsfamiljen och övriga klubbar för det enorma stödet vi fått, för att ni visar att våld och sport inte hör ihop, för att ni visar att sorgen inte har några färger, det ni gjorde i Stefans minne på matcher runt om i landet, tysta minuter och de insamlingar som ni gjort. Vi kan känna hans stolthet över ert stöd.”

DIF-bossen rörd

Bosse Andersson, sportchef Djurgården, är en av dom i Djurgården som haft tätast kontakt med familjen. Men han visste inte om att brevet skulle publiceras på Järnkaminernas hemsida på torsdagsmorgonen.

– Jag kom in på jobbet i morse och såg det, jag blir rörd att få läsa vad hon skriver. Det känns fint och värmande att det kommer från Anna och att det är hennes egna ord om det oerhört tragiska som drabbat familjen. Det har jag stor respekt för, säger Andersson.

Dina första tankar när du läst brevet?

– Man tänker på klockslag, man tänker på hur hon beskriver det, man blir djupt tagen och berörd igen. Men brevet får tala för sig självt, jag vill inte säga så mycket mer just nu.

Viktor Adolfsson, ordförande Järnkaminerna:

– Det här är familjens initiativ och vi låter de använda vår hemsida för det. Vi vill inte uttala oss mer, texten får stå för sig själv.

Har Djurgården Fotboll varit inblandade i den här publiceringen?

– Vi har inte haft någon direktkontakt med dem, men jag såg att de retweetat inlägget.

Läs hela brevet på Järnkaminernas hemsida här.