Elms förslag: Dela upp allsvenskan i två serier

”En grundserie, likt den i hockeyn, som sedan följs av ett slutspel”

FOTBOLL

Konstgräset ser inte ut att försvinna från svensk fotboll.

I en krönika hos tidningen Barometern föreslår därför David Elm en uppdelning av allsvensken i två serier.

En ”gräsallsvenska” och en ”konstgräsallsvenska”.

David Elm. Foto: Anders Deros.

SPELARENKÄT: Allsvenskans bästa/värsta fans och arenor

Debatten om konstgräs har pågått i många år, samtidigt är den nu mer aktuell än någonsin.

Säsongen 2015 använder åtta av allsvenskans 15 arenor konstgräs som underlag. För första gången någonsin kommer det spelas fler konstgräsmatcher – 129 stycken – än naturgräsmatcher i svensk fotbolls högsta serie.

Det rekordstora antalet konstgräsmatcher i allsvenskan är resultatet av en trend som pågått i över tio års tid. Och Sportbladets granskning tidigare denna månad visade att kommunerna haft en stor påverkan i utvecklingen.

I samtliga åtta fall där konstgräs används som underlag har kommunerna varit drivande i beslutet, och i vissa fall till och med gått emot klubbens vilja.

Föreslår hockey-modell

I Sportbladets granskning rasade flera svenska landslagsspelare mot underlaget och menade att det hämmar allsvenskan.

– Jag utesluter inte en flytt hem till allsvenskan, men just nu känns det väldigt långt borta i och med allt konstgräs. Man blir inte så sugen direkt, sa Marcus Berg bland annat.

Nästa spelare att uttrycka sin bedrövelse är Kalmars anfallare David Elm. Den äldste brodern Elm, som spelade två säsonger hos engelska Fulham i Premier League, kommer även med ett minst sagt okonventionellt förslag i en krönika publicerad hos Barometern.

”Jag inser dock att det aldrig kommer att bli tal om att riva upp konstgräset på de arenor som försetts med det. Det skulle medföra en alldeles för hög kostnad. Men kanske att det ändå börjar bli dags att dela upp allsvenskan i två serier. En "gräs-allsvenska" och en "konstgräs-allsvenska". Tio-tolv lag i varje serie där man möter varandra tre gånger. En grundserie, likt den i hockeyn, som sedan följs av ett slutspel med de fyra bästa i varje serie. Eller kanske bara en klassisk 'SM-final' mellan de båda ettorna.

Vägrar konstgräs i Kalmar

Elm och hans Kalmar har inlett årets säsong poängfattigt, och förlorat sina inledande två bortamatcher mot Gefle respektive Djurgården. Bägge matcher på konstgräs.

”Jag hade önskat att vi fått med oss en poäng mot Djurgården. Minst en poäng. Då hade jag kunnat gå på ännu hårdare. Varit än mer kritisk utan att det låtit som att jag bara försökte måla över en förlust”, skriver Elm men slår ändå fast att förlustmatchen på Tele2 inte handlade så mycket om fotboll och att det helt saknas närkamper, duell- och presspel.

Guldfågeln Arena är en av arenorna som innehar vanligt naturgräs och Elm – som spelat för Elfsborg på konstgräs – inser att det är en nackdel att som lag inte vara konstgräsexperter.

”Vi skulle också kunna spela så. Lägga in konstgräs på Guldfågeln arena. Sänka driftskostnaderna. Lära oss en annan fotboll och få stora fördelar. Men vi vill inte ha det så. Vi vill inte vandra den vägen. Den känns inte hälsosam. Inte för oss. Och definitivt inte för svensk fotboll”, skriver Elm.

Läs hela Elms krönika här (OBS: Extern länk).

SPELARENKÄT: Allsvenskans bästa/värsta fans och arenor