Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nya beslutet: Sluta anmäla bengaler

DEL 1: Sportbladet granskar bengalbråken

Bengaler har blivit en vanlig syn vid derbyn och andra stormatcher i allsvenskan. Men efter att Svenska Fotbollförbundet tagit krafttag mot eldandet har man nu gjort helt om och valt att uppmana matchdelegaterna att inte anmäla när supportrar använder bengaler.   Bengaler har blivit en vanlig syn vid derbyn och andra stormatcher i allsvenskan. Men efter att Svenska Fotbollförbundet tagit krafttag mot eldandet har man nu gjort helt om och valt att uppmana matchdelegaterna att inte anmäla när supportrar använder bengaler. Foto: Pontus Orre

Sprakande lågor, tjock rök och långa spel­avbrott, men trots konsekvenserna fortsätter bengaler att brinna på läktarna.

I tre dagar berättar Sportbladet om konflikterna som avgör svensk fotbolls hetaste fråga.

I dag: böterna är borta – men har förbundet gett upp kampen?

Khennet Tallinger.   Khennet Tallinger. Foto: TT

* * *

Ett internt mejl som visar svensk fotbolls nya inställning till bengaler.

Ordern: anmäl inte – fast det eldas!

– Det är mycket speciellt. Vi är helt unika i Europa, säger Disciplinnämndens Khennet Tallinger.

 

På måndag spelar Djurgården mot Hammarby i årets femte allsvenska Stockholmsderby. Visa av erfarenhet från tidigare stormöten räknar klubbarna med att illegal pyroteknik kommer att brännas av på läktarna.

Däremot behöver de knappast oroa sig för böter för bengalerna. De behöver inte ens frukta att pjäserna anmäls till Disciplinnämnden.

Svensk fotboll har förändrat sin syn på ansvar för att bengaler bränns. I fjol utdömdes höga böter till de föreningar vars fans eldade på läktarna, men till årets ­säsong synar Disciplinnämnden inte den faktiska mängden pyroteknik, utan hur väl klubbarna arbetar för att undvika den. Har visiteringen skötts korrekt straffas inte klubben även om någon lyckats smuggla in en bengal.

Direktiven sattes på hårda prov under våren. Efter en cupmatch i mars dömdes AIK till 175 000 kronor i böter för bristande visitering, vilket de överklagade till Riksidrottsnämnden (RIN).

I väntan på beslutet rullade allsvenskan i gång med rök och eld på flera håll. Allt anmäldes av de utsända matchdelegaterna, men Disciplinnämnden la ärendena på hög i väntan på RIN.

Prejudicerande dom

I slutet av juni fick AIK rätt. De hade gjort tillräckligt för att undvika bengaler, ansåg RIN, så böterna ströks. Med den prejudicerande domen i ryggen tog sig Disciplinnämnden an de drygt 50 anmälningar som hittills hade skrivits under året.

I princip drogs ett streck över hela bunten. Precis som AIK ansågs Gais, Halmstad, Elfsborg, IFK Göteborg, Malmö, Örgryte ha gjort vad som stod i deras makt.

– Mellan tummen och pekfingret hade de kunnat ge böter på tre miljoner kronor. De pengarna hade gått in i SvFF:s kassa, säger nämndens ordförande Khennet Tallinger.

Hur spritt är det svenska synsättet på vem som ­ansvarar för bengaler?

– Vi är det enda landet i Europa som har det så här. Vi ska ju vara lite speciella.

De friande domarna ledde till nya frågor. Hur skulle nu matchdelegaterna göra? Var det lönt att fortsätta anmäla bengaler?

Fick svar via mejl

17 juli mejlade Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Anders Sigurdsson till Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger för att reda ut förvirringen.

”Man (SKA) inte anmäla den bränning som eventuellt sker (...) Är detta riktigt uppfattat?” skriver Sigurdsson.

”Ni har uppfattat det helt korrekt” svarar Tallinger.

Sedan en månad tillbaka har dessa direktiv styrt delegaternas jobb. De räknar och noterar fortfarande antalet tända bengaler i sina rapporter, men så länge klubbarna har skött sina åtaganden skrivs inte längre några separata anmälningar. Därmed når ärendena inte längre Disciplinnämnden.

 

LÄS OCKSÅ: Så svarar klubbarna: ”Helt emot”

Fans Herrallsvenskan

Dokumenten som avslöjar nya direktiven

1. Förbundets fällande dom

10 april 2015: ”Disciplinnämnden beslutar med stöd av 2 kap. 26 § och 3 kap. 22 § SvFF:s tävlingsbestämmelser samt 14 kap 2 § RF:s stadgar att AIK ska betala böter med 200 000 kr.”

 

2. Riksidrottsnämnden friar

23 juni 2015: ”Riksidrottsnämnden har – med ändring av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnds avgörande – beslutat att AIK inte ska åläggas någon påföljd för den pyroteknik som antänts i samband med matchen mot Hammarby den 7 mars 2015.”

 

3. Mejl-konversationen

17 juli 2015: Mejl från Anders Sigurdsson (förbundets säkerhetsansvarige):

Hej.

Hoppas du har en bra ­sommar.

Som  du säkert vet har övergången till det nya systemet förorsakat en del frågor. Många svar gavs i och med de domslut ni gjorde med det 50-tal ärenden som kom nyss.

Gert och jag har gått igenom dem och gjort en del reflektioner som jag skulle vilja stämma av med dig så det ­inte blir några missuppfattningar bland delegaterna.

 Om delegaten skriver i en anmälan att det fullgjorts ett bra säkerhetsarbete och/eller visitationen ­genomförts bra, skall man inte anmäla den bränning som eventuellt sker. Det räcker med att man i rapporten skriver att det brunnit. Är detta riktigt uppfattat?

Är det något annat du vill att vi skall framföra till delegatgruppen?

M v h Anders S

---

17 juli 2015: Svar från Khennet Tallinger (ordförande i disciplinnämnden):

Hej,

Ni har uppfattat det helt korrekt! Det delegaterna ska koncentrera sig på är att kontrollera och verifiera ­säkerhetsarbetet, såväl kvantitativt som kvalitativt, och beskriva detta i sina rapporter.

Mvh från ett soligt Italien

Khennet

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet