Rivalernas oro – efter nya succén

”Kan minska det totala intresset för allsvenskan”

Foto: Foto: TT
Björn Wesström
FOTBOLL

134 nya miljoner in på kontot.

Malmö FF:s Champions League-framgång får de allsvenska konkurrenterna att svettas.

– Klart att det blir ojämna förutsättningar, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

Malmö FF är klart för gruppspel i Champions League för andra året i rad efter tisdagens 2-0-seger mot Celtic. Då tickar minst 134 nya miljoner kronor in på det redan välfyllda kontot.

– Rent ekonomiskt har vi en sits som är helt otroligt bra, säger vd:n Niclas Carlnén.

En uträkning gjord av Kristof Vogel – en av Sveriges främsta analytiker av fotbollsekonomi – visar att MFF:s intäkter för räkenskapsåret 2015 kan komma att landa på 320 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som AIK, som förutspås ha de näst högsta intäkterna.

– Det vore väl kul om Malmö dominerar svensk fotboll i tio år nu, säger målvakten Johan Wiland.

”Kan minska intresset”

Den åsikten delar förstås inte klubbcheferna i MFF:s konkurrerande lag i allsvenskan.

– Om Malmö springer ifrån och blir väldigt överlägsna så kanske det minskar det totala intresset för allsvenskan, säger IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt.

Har poängterar samtidigt i att han ser fördelar i MFF:s framgång.

– På lång sikt är det alltid positivt om ligans anseende ökar, säger Hunt.

AIK:s sportchef Björn Wesström ser också både för- och nackdelar med rivalens CL-framgång.

– Det positiva är om det ger ligan rankningspoäng som ökar chansen till att fler lag kan ta sig in i de europeiska turneringarna. Det negativa är att allsvenskan får ojämna förutsättningar. Det är inte på något sätt så att Malmö inte har förtjänat sina framgångar, men det blir fortfarande ojämna förutsättningar om ett lag kan ha en spelarbudget som är två eller tre gånger så stor som laget bakom, säger Wesström.

”Blir svårare nu”

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson fyller i:

– Det har alltid varit svårt att utmana MFF rent ekonomiskt och det kommer bli ännu svårare nu. Men … jag tror ändå att allsvenskan kommer fortsätta vara jämn och oviss, säger han.

FAKTA

KLUBBCHEFERNA OM MFF:S SUCCÈ

1) Vad tror du MFF:s CL-framgång får för betydelse för allsvenskan på sikt?

2) Hur påverkar det din klubb?

3) Är du rädd för att MFF ska bli för mäktiga?

IFK Göteborg - Karl Jartun, ordförande

1) Det var med en viss avund man såg resultatet. Pengar är inte allt, men det är en väldigt stor del av fotbollen och det är klart att vi som jagar bakifrån vad gäller Europaspel – i allsvenskan är det ju MFF som jagar – kommer längre och längre ifrån.

2) Inget, på kort sikt. Vi har vår modell som vi följer stenhårt.

3) Vi tänker inte så. Vi fokuserar på vårt och det som ligger närmast till hands just nu är att fajtas om guldet i allsvenskan. I grund och botten tror jag att Malmös framgång kan vara positiv utifrån att det sporrar andra lag till att ta upp kampen.

Elfsborg - Stefan Andreasson, klubbchef

1) Det är återigen ett bevis på att svensk fotboll står sig bra på alla sätt och vis. Det är bra för ligans rankning, och det ger oss andra klubbar en tro på att det går att hävda sig.

2) Jag tror all den framgång vi haft i svensk fotboll den senaste tiden, med U21-, U17- och CL-succé, stärker vår självbild. Men pratar vi om det rent kommersiella så kommer det självklart bli en större utmaning för oss som jagar bakifrån. Det har alltid varit svårt att utmana MFF rent ekonomiskt och det kommer bli ännu svårare nu.

3) Nja, vi tror på det vi gör. Klart att fotboll handlar väldigt mycket om ekonomi och nu får MFF väldigt mycket pengar. Men … jag tror ändå att allsvenskan kommer fortsätta vara jämn och oviss.

AIK - Björn Wesström, sportchef

1) Det positiva är om det ger ligan rankningspoäng som ökar chansen till att fler lag kan ta sig in i de europeiska turneringarna. Det negativa är att allsvenskan får ojämna förutsättningar. Det är inte på något sätt så att Malmö inte har förtjänat sina framgångar, men det blir fortfarande ojämna förutsättningar om ett lag kan ha en spelarbudget som är två eller tre gånger så stor som laget bakom.

2) Inte alls. Vi har vår plan utefter våra förutsättningar och den håller vi oss till.

3) Nej, jag tänker inte på det sättet. För mig handlar det om att ta ansvar för AIK över tid och inte tävla mot en annan enskild klubb.

IFK Norrköping - Peter Hunt, ordförande

1) Risken finns att Malmö springer ifrån och blir väldigt överlägsna, vilket kanske skulle minska det totala intresset för allsvenskan. Men det positiva är om vi kan bli högre rankade och på sikt få direktplatser i Champions League eller Europa League.

2) På kort sikt, nej, men på lång sikt är det alltid positivt om ligans anseende ökar.

3) Klart att deras förutsättningar att etablera sig på en ännu högre sportslig nivå ökar i och med pengarna. Det blir lättare för dem att attrahera bra spelare. Samtidigt tycker jag inte man ska söka det negativa i någon annans framgång. Totalt sett bör det vara positivt för allsvenskan att ha ett svenskt lag i Europa.

Djurgården - Bosse Andersson, sportchef

1) Jag fick samma fråga i fjol. Vi har olika förutsättningar i Djurgården och Malmö redan nu, men vi har samma poäng efter 22 omgångar. Det är charmen med fotboll, du får bara ställa upp med elva man. Men självklart har MFF, på egen hand, skapat förutsättningar för att vara väldigt konkurrenskraftiga över lång tid.

2) Det ger oss inspiration. Vi vill också ut i Europa, det är något vi drömmer om. Men det kommer att krävas både tid och tålamod.

3) Jag känner ingen sådan rädsla. Har man skapat de förutsättningarna själv så är det bara att lyfta på hatten och gratulera.