Beskedet: Allsvenskan pågår under OS

Däremot blir det inget spel under EM i Frankrike

FOTBOLL

EM- och OS-plats ställer till det för det allsvenska spelschemat.

Men Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté har tagit ett beslut om årsplanen 2016 – det blir spel under OS.

– Ja, det är bestämt. Vi har inte årstider för att stå stilla under båda mästerskapen, säger Björn Eriksson, tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet.

I somras grejade vi en OS-plats till Rio – igår fixade vi en biljett till EM i Frankrike. Positivt för svensk landslagsfotboll, men framgångarna påverkar det allsvenska spelschemat.

EM pågår 10 juni-10 juli och OS-fotbollen spelas mellan den 3-20 augusti. Lägg även till kvalspel i de europeiska cuperna och höstens VM-kval.

Det har diskuterats huruvida allsvenskan skulle ha uppehåll under båda mästerskapen: Ska vi dra igång redan i februari? Ska vi avsluta senare än vanligt?

”Står under EM”

Sportbladet kan avslöja att Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté har tagit ett beslut i frågan.

Allsvenskan pågår inte under EM – men däremot spelas det som vanligt under OS i Brasilien.

– Vi samråder med Sef när det gäller årsplanen. Vi diskuterar alltid olika scenarion, men i slutändan inser du att vi inte har årstider för att stå stilla under båda mästerskapen. Så vi har diskuterat och enats om vad som ska gälla och i det här fallet slutade diskussionen med att allsvenskan står under EM och vi spelar under OS, herrarnas turnering pågår mellan 4-20 augusti, säger Björn Eriksson, tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet.

Det är helt bestämt?

– Ja, det är bestämt. Den årsplanen är fastställd utav av TK (tävlingskommittén) och jag kommer att släppa själva årsplanen 2016 i kväll eller under morgondagen.

– Årsplanen är fastställd, kring den blir det inga fler diskussioner. Vi har en spelplan mellan april och november. Ska man göra på något annat vis så måste man börja spela i början av februari och avsluta med kvalspel i mitten av december.

Klubbarna har varit med och sagt sitt om det här?

– Ja, det har de. Det fungerar på så sätt att när jag samråder med Sef så har ju de fört sina diskussioner med föreningarna. Hur diskussionen på deras möte har jag ingen vetskap av över huvud taget.

”Ingen vill ju hamna i kläm”

Mats Enquist, generalsekreterare på Sef:

– Ingen vill ju hamna i kläm så här egentligen, men utifrån de alternativen som finns så har det här varit det bästa alternativet, säger han.

– Vi vill ju naturligtvis att det ska gå bra för landslagen. Men i och med att spelschemat ligger så tajt med alla blockerade datum från Uefa och Fifa så blir det tufft att lösa optimalt. Vi ser helt enkelt inte något bättre alternativ än detta.

Allsvenskan 2016 kommer att starta upp i början av april och avslutas under första helgen i november. De kommer att börja jobba med spelprogrammet från och med nu.

– Det är alltid vanskligt att lova någonting. Men den här sidan årsskiftet ska vi kunna presentera programmet, säger Björn Eriksson.

Svensk Elitfotboll (Sef) har även bekräftat uppgifterna på sin officiella hemsida.

– För att vi ska få in alla 30 omgångarna i Allsvenskan och Superettan under perioden april till början av november måste vi spela samtidigt som OS i Rio avgörs, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll.