Blåste staten på 165 miljoner – med hjälp av klubbarna

AVSLÖJAR: Kentaros jätteskuld till Skatteverket: "Pengarna gick till föreningarna"

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Förloraren efter Kentaros konkurser är just nu lätt att utse.

De svenska fotbollsorganisationerna anklagas för att ha medverkat till att tv-rättighetsbolaget blåste staten på 165 miljoner kronor.

– Pengarna gick till svenska klubbar i stället, säger konkursförvaltaren Hans Renman.

Foto: Bildbyrån
Philippe Huber var huvudägare i Kentaro.

Sportbladet har i olika omgångar skrivit om det rättsliga och ekonomiska kaos som de olika konkurserna för innehavaren av tv-rättigheter för svensk fotboll, Kentaro, inneburit.

2013 inleddes ett konkursförfarande mot moderbolaget Kentaro AG i Schweiz. Konkursen fastställdes i somras.

Sommaren 2014 försattes det svenska dotterbolaget Kentaro AB i konkurs.

Nu klarnar bilden ytterligare.

Skatteverkets utredning klar

Skatteverket har utrett det konkursade företaget.

Kentaro AB, som agerade mellanhand för betalningar av tv-rättigheter från TV4 och moderbolaget Kentaro AG till Föreningen Svensk Elitfotboll, Sef, Elitföreningen Dam, EFD, och Svenska Fotbollförbundet, har en skatteskuld på nära 211 miljoner kronor.

Eller exakt 210 945 898 kronor, uppger Skatteverket för Sportbladet.

Av den summan utgör 32 miljoner kronor olika skattetillägg.

Cirka 165 miljoner kronor av Kentaro AB:s skuld kommer från oredovisad utgående moms på fakturor till TV4 under åren 2012-2013.

Hundratals miljoner till fotbollen

Under samma tid har Kentaro AB, Kentaro AG och TV4 betalt hundratals miljoner kronor till Svenska Fotbollförbundet och elitklubbarna på herr- och damsidan via Sef och EFD för tv-rättigheter.

Var har de 211 miljoner kronor som Kentaro AB är skyldigt staten tagit vägen?

– Av de betalningsströmmar som jag sett har de gått till klubbarna i stället, säger konkursförvaltaren Hans Renman. En del av den summan är skattetillägg och räntor.

Har Sef och EFD känt till Kentaros momsproblem?

– Absolut, annars skulle inte avtalen se ut som de gör, säger Renman. Både Sef och EFD måste ha känt till att det fanns fordringar från staten på momsen.

De båda fotbollsorganisationerna, som representerar elitklubbarna på herr- och damsidan, skrev ett nytt, tidigare okänt avtal med svenska Kentaro AB i januari 2014 efter att Kentaro AG hamnat i en konkursprocess i Schweiz hösten 2013.

"Fick momspengar"

– Sef och EFD tvingades fram ett avtal om extrabetalningar (från Kentaro AB). Sef och EFD måste ha förstått att det var de öronmärkta momspengarna som togs i anspråk för extrabetalningarna, säger Hans Renman.

Personerna bakom Kentarobolagen, huvudägaren Philippe Huber och vd:n Philipp Grothe, uppgav vid ett möte i Stockholms tingsrätt i april i år att de ansåg att det inte existerar någon skuld till Skatteverket:

– Kentaro AB ska i stället få tillbaka pengar från Skatteverket. Advokater med erfarenhet av mervärdesskatt håller för närvarande på att utreda detta, sa Huber.

Ett par månader senare fastslog Skatteverket momsskulden till 165 miljoner kronor, totalt 211 miljoner kronor med skattetillägg och räntor. Pengar som staten sannolikt aldrig kan räkna med att få in eftersom Kentaro AB saknar tillgångar.

Bokföringen hos polis

Vad som ytterligare kan dölja sig i Kentaro AB:s konkurs är oklart eftersom bolagets bokföring inte funnits tillgänglig för vare sig Skatteverket eller konkursförvaltaren i Sverige.

"I avsaknad av bokföring har skattekontrollen allvarligt försvårats" skriver Skatteverket.

– Jag har inte fått någon bokföring från Schweiz. Som jag uppfattat det finns materialet hos schweizisk polis och åklagare, säger Hans Renman.

Schweizisk polis gjorde i somras en razzia på Kentaros huvudkontor i jakten på bevis i den stora Fifaskandalen. Kentaro arrangerade 2010 en landskamp mellan Brasilien och Argentina i Qatar, som värdlandet ska ha betalt en miljard kronor för. Senare röstades Qatar fram som mutmisstänkt arrangör av VM 2022.

FAKTA

Kentaro och svensk fotboll

2006 skrev schweiziska Kentaro Group avtal med Svenska Fotbollförbundet, Sef och EFD om sändningsrätten av bland annat allsvenskan, damallsvenskan, superettan, herr- och damlandslagets matcher. Avtalet som sträckte sig i fem år, 2006–2011, uppgavs vara värt 1,4 miljarder kronor.

Kentaro tecknade även ett nytt avtal för åren 2011–2015, den gången värt 1,55 miljarder kronor. Kentaro sålde sin tur vidare rättighetsinnehavet i huvudsak till TV4-gruppen. Tv-avtalen gav klubbarna i allsvenskan drygt 10 miljoner kronor årligen.

Kentaro Groups schweiziska moderbolag, Kentaro AG, har i omgångar haft ekonomiska problem och brottats med utdragna rättsprocesser. En konkursprocess inleddes hösten 2013, hävdes ett år senare men fastställdes igen under 2015. Det svenska dotterbolaget, Kentaro AB, försattes i konkurs sommaren 2014.

För åren 2016–2019 har TV4 köpt rättigheterna för allsvenskan och superettan. Betalningarna för de rättigheterna går direkt till klubbarna via Sef utan andra mellanhänder. EFD förhandlar just nu med TV4 om ett fortsatt avtal från 2016 om tv-sändningar från damallsvenskan.

Moderbolaget Kentaro AG utreds i Schweiz av polis och åklagare, bland annat för sin koppling till den stora Fifaskandalen.

I Sverige pågår utredningen kring Kentaro AB:s konkurs. Sportbladet avslöjade under måndagen att konkursförvaltaren har där stämt Sef och Elitföreningen Dam i tingsrätten på 13 miljoner kronor som betalades ut från Kentaro AB till fotbollsorganisationerna under våren och sommaren 2014 strax innan företaget gick i konkurs.

Skatteverket har i ett omprövningsbeslut slagit fast att Kentaro AB har en momsskuld på cirka 165 miljoner kronor och lagt på skattetillägg för den oriktiga redovisningen. Inklusive räntor är skulden just nu uppe i 211 miljoner kronor. Kentaro AB bedöms att inte ha några utmätningsbara tillgångar.