Här är den bästa serien i Norden

Ny rankning av Uefa

FOTBOLL

Allsvenskan får fira jul som den bästa ligan i Norden.

Det står klart efter Uefas senaste rankning över de europeiska ligorna.

– Det är enastående att vi kan nå så högt upp, frågan är om vi någonsin varit så högt sedan Uefa började med sin ligarankning, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Malmö FF:s spel i Champions League gav viktiga poäng till Uefas rankning över de europeiska ligorna. Nu är allsvenskan bättre än alla de andra nordiska ligorna.

Sverige ligger på plats 21, jämfört med tidigare plats 24. Norge skuggar på plats 22 och Danmark, som i många år varit långt före Sverige, ligger på 24:e plats.

– Säsongen har varit en framgång, säger Stefan Lundin till svenskelitfotboll.se.

Men det kan vara en glädje som varar kort.

MFF har spelat färdigt i Europa så Sverige kan inte plocka fler poäng under våren. Det kan däremot både Norge och Danmark göra, om Molde eller Midtjylland tar sig vidare i Europa League.

Kan klättra fyra placeringar 2016

Även om Norge går förbi Sverige, kan allsvenskan ändå klättra betydligt nästa år.

Uefa räknar sina poäng genom att se på klubblagens prestationen under de senaste fem åren. Nästa år som stryks är 2011/2012 vilket gör att Sverige har chans att klättra förbi länder som Vitryssland, Cypern och Polen eftersom de hade ett väldigt bra Europa-år just 2011/2012 och därmed kommer att förlora poäng.

Enligt svenskelitfotboll.se kan Sverige under nästa år klättra till en 17:e plats och får i så fall möjlighet att fler lag går in i ett senare skede av Europakvalet.

– Det är enastående att vi kan nå så högt upp, frågan är om vi någonsin varit så högt sedan UEFA började med sin ligarankning, säger Stefan Lundin.

Spanien toppar rankningen överlägset före Tyskland och England.

Här kan du se hela Uefas lista (OBS extern länk!)

FAKTA

Uefa:s rankning

Bygger på resultat i Europa de senaste fem årens Europaspel.

Sveriges sämsta år på nuvarande ranking är säsongen 2011/2012, men det året stryks tills nästa år och då går Sverige förbi Vitryssland, Polen och Cypern som hade en bra säsong 2011/2012.

Blir nästa kvalår ungefär likadant som i år bör Sverige nå minst plats 17 under 2016 och får i så fall möjlighet att fler lag går in i ett senare skede av Europakvalet.

För att nå direktplatser in i Europa League krävs plats 13 på UEFA-rankingen och för Champions League krävs plats 12. Ska de svenska lagen få vänta så pass långt som att inleda kvalspelet i playoff krävs som sämst plats fem i rankingen.

Källa: Svensk elitfotboll.