”Fotbollsmässigt är det inte så bra”

Men mittfältaren tänker ta sig tillbaka till fotbollsplanen: ”Finns och fanns mycket att ta av”

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Ivo Pekalski fick lämna Häcken, där han varit de två senaste åren, efter att ha åkt på ännu en skada.
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic försökte locka honom till Milan för fyra år sedan.

Idag är han klubblös med en korsbandsskada.

– Om jag inte hade trott att jag haft något som jag kunde få ut ur kroppen och bidra med hade jag lagt av för längesedan, säger Ivo Pekalski.

Skador, skador och skador. De har plågat Ivo Pekalski, 25, de senaste åren och stannat upp utvecklingen. Och blivit en följetong i varje intervju.

– Som sportjournalist i ett samtal med mig är det förståeligt att prata skador då det är aktuellt, och jag har haft ganska många. Det är tråkigt, så klart. Men det är lugnt, säger Pekalski.

”Givetvis sjukt olyckligt”

Efter att ha blivit utfryst och motarbetad i Malmö FF lämnade han Skåneklubben vintern 2013. Han försökte göra en nystart i BK Häcken, men på hösten 2015 kom en korsbandskada och i november fick 25-åringen reda på att han inte får stanna i klubben.

– Nyopererad sedan en månad, inte aktuell för spel ännu. Rent fotbollsmässigt är det inte så bra, men annars är det bra, säger Pekalski.

På tal om skador. Varför har du haft så många?

– Det är en blandning av massa olika komponenter. Att jag drar på mig en korsbandsskada är givetvis sjukt olyckligt. I mitt fall var det inte ens fysiskt kontakt utan det var en rotation i gräset.

Kan man skylla på någon eller något när det gäller skador?

– Du kan alltid skylla ifrån dig, och det är lätt att göra det, hitta andra fel. Det är flera aspekter man får jobba igenom. Jag utgår från min kropp och sen är det upp till mig vilken inställning och mentalitet jag har.

– Jag har ganska välutvecklade lår och egentligen säger man att det ska vara en fördel och förhindra den här typen av skador. Men som jag förstått det var det samma visa för Pontus Kåmark och Andreas Andersson. Man kan skriva en uppsats om det om man ska ha en rättvis bild.

”Fanns och finns mycket att ta av”

Blir du aldrig förbannad – varför händer det här mig?!

– Det är få förunnat att undvika skador helt. Jag önskar att jag hade haft färre skador, för innerst inne känner jag att jag har en potential som jag vill se hur långt den hade kunnat ta mig. Det ligger djupt rotat i mig, det fanns och finns mycket att ta av. Jag har lärt mig att acceptera situationen och jobba utifrån den verkligheten jag är i.

Funderat på att lägga av?

– Om jag inte hade försökt komma tillbaka så hade jag nog vid 35-40 års ålder varit bitter på mig själv.

Att Pekalski har potential i kroppen har varit känt sedan han kom fram som tonåring. Vid 14-15 års ålder besökte han Arsenal, Liverpool och Newcastle. Men valet föll i stället på Landskronas A-lag.

Ångrar du dig i dag?

– Nej, absolut inte. Jag har känt efteråt att varje steg jag tagit – när jag har fått vara frisk – har varit perfekt. Jag spelade A-lagsfotboll när jag var 16, spelade 26 av 30 matcher under första säsongen. Jag fick två och ett halvt år i superettan, sedan gick jag till Malmö.

Mittfältaren var en nyckelspelare i det MFF-laget som vann SM-guld 2010. Sedan gick det även bra 2011 och 2012 - trots att försäsongerna blev hackade på grund av skador.

– Det är väl också det som får mig att fortsätta, att köra på, för att jag någonstans känner att jag trots allt kan leverera. Om jag inte hade trott att jag haft något som jag kunde få ut ur kroppen och bidra med hade jag lagt av för längesedan. Sedan har jag kanske på något sätt vunnit någon titel i tålamod.

Trots att han kände sig motarbetad och utfryst i Malmö FF har han nästan bara gott att säga om klubben.

– Jag hade min bästa period där, var nära familj och vänner, plus att jag hade ett fantastiskt stöd från supportrarna. Till 99 procent har jag bara fina och positiva minnen.

Vill du tillbaka?

– Någonstans har jag förhoppningen att längre fram i framtiden kunna återvända. Just nu är väl både den och andra saker avlägsna.

Pluggat psykologi

Hur är det att vara skadad och inte ha någon klubb?

– Jag har tio års erfarenhet av seniorfotboll, så jag har mycket kött på benen och fördelen är att jag tycker att saker vid sidan om är intressanta. Även när jag inte har varit skadad har jag pluggat.

Vad har du pluggat?

– Barn och ungdomspsykologi. Ska beta av lite psykologikurser.

Ska du bli psykolog?

– Nej, det vet jag inte. Jag tycker det är intressant, men tror det kan bli för djupt. Men det har varit en fördel att ha något vid sidan av fotbollen. Även om jag älskar fotbollen och det är en stor del av ens liv kan det vara tufft om du bara befinner dig i den bubblan som fotbollslivet är. Det finns en annan värld som är helt annorlunda och det kan komma som en smäll om du inte är en del av den världen om du blir skadad. Då är det svårt att ta sig igenom den tiden.

För fyra år sedan – augusti 2011 – möttes Malmö FF och Milan i en träningsmatch. Zlatan Ibrahimovic, som då spelade i den italienska klubben, berättade inför matchen att han försökte locka över Pekalski till Milan.

Du fick inte hybris av det uttalandet?

– Nej, jag har svårt, hoppas jag i alla fall, för att få hybris. Då tappar man fotfästet och slutar fokusera på det du ska.

”Kan inte hoppa över massa steg”

Kan det bli Milan då?

– Det vet man aldrig. Det finns resor som bevisar hur andra har tagit sig långt.

– En ambition och dröm att komma så långt som möjligt. Men jag kan inte hoppa över massa steg, det håller inte.

Du är ju kung när det gäller tålamod.

– Ja, där är jag kung. Jag har lärt mig hantera det.

Du känns väldigt lugn. Blir du aldrig förbannad?

– Haha. Jo, det är klart. Jag får ut ilskan på planen.

– Jag har alltid varit bäst när jag varit arg. Men jag är sällan det.

När du är arg är du på en helt annat nivå, eller?

– Då släpper allting och jag kör min egen grej helt och hållet.

– Det kan bli problematisk om jag är skadad. Då får man inte ut sin energi. I sådana faser kan det bli att man blir lättirriterad.

Så då ställer du dig mot en vägg och bara skriker...?

– Haha. Jag borde kanske göra det några gånger varje dag.

”Det tar inte slut”

Då vet framtida lagkamrater att de ska göra dig arg inför en match.

– Ja, adrenalinet kickar igång och ditt fokus blir ännu skarpare. Man får någon extra power, det tar inte slut liksom.

– Det är främst min mamma som har sagt det, ”du är som bäst när du är arg”. Men lagkamrater har också märkt det. Bäst att reta upp dig ordentligt.

Hur skulle du göra reklam för dig själv - nu när du är skadad och klubblös?

– Haha. Jag är inte så billig av mig att jag vill sälja ut mig eller går ner på mina bara knän. Jag är övertygad över att kan jag ta ansvar för min egen rehab med den hjälpen jag får så har jag de förutsättningarna som behövs för att komma tillbaka till en fotbollsplan. Om allt går som det ska finns det mer att hämta. Då vet jag själv vad jag kan leverera och det är jag villig att visa.

När är du tillbaka?

– April-maj är en dröm, men det kan bli en månad eller mer efteråt.