Polisens varning: Krymper ståplats

”Sista steget är tomma läktare - så man väljer själv hur man vill ha det”

Foto: Bildbyrån
Polisen tycker inte att svensk fotboll gör tillräckligt mot bengalbrännare.
FOTBOLL

Svensk fotboll är för slapp mot bengalbrännare, därför ska polisen bli hårdare.

Tre månader före den allsvenska premiären meddelar de sin taktik: krymp ståplatsläktarna – och gå upp på läktarna och grip de skyldiga om inget annat hjälper.

– Vi ser bara en större och större fara, säger Per Engström, gruppchef på Polisens Utvecklingscentrum.

I fjol slog herrallsvenskan i fotboll publikrekord, då 2,4 miljoner åskådare besökte de 240 matcherna. Ändå sjönk antalet anmälda misshandlar och rån runt arenorna.

Men det tändes illegal pyroteknik på läktarna. Det ledde till att polisen tillfälligt minskade ståplatsläktarna för Malmö, Hammarby och AIK, vilket dåvarande SFSU-ordföranden Tony Ernst kallade "en krigsförklaring".

"Måste glesa leden"

Den nya säsongen är tre månader bort, men polisen berättar redan om sin strategi för året. De tycker inte att klubbarna gör nog, så sker ingen drastisk minskning av eldandet kommer de bli mer offensiva.

– Förbundets markeringar är inte tillräckligt tydliga. Det är en brottslig verksamhet att elda och det kan inte polisen acceptera. Då måste man glesa leden för att inte få en risk att folk blir brännskadade eller får röken på sig, säger Per Engström som uttalar sig för polisen i dessa frågor.

Så vad händer om det eldas 50 bengaler på en läktare i premiären?

– Utifrån hur man bedömer säkerheten och hur många som befann sig där kan man villkora att nästa match minska med 500 personer på just den sektionen. Fortsätter det kanske vi minskar ytterligare.

Vad är sista steget på er villkorstrappa?

– Naturligtvis tomma läktare. Så man väljer själv hur man vill ha det.

"Det är olyckligt"

Vad tror du att supportrar tänker när de hör det?

– De tänker naturligtvis att "oj, nu ska de ta bort publiken". Det är det inte frågan om. Vi vill ha bort bråkstakarna och de som håller på med pyrotekniken.

Sef:s ordförande Mats Enquist tycker att det är som att hugga av huvudet för att slippa huvudvärk. Är det verkligen rätt metod?

– Jag förstår inte riktigt vad han menar. Jag känner Mats väl och vi har en konstruktiv diskussion på våra möten. Men så fort polisen går ut och säger att vi ska få ordning på det här blir det ställningstaganden mot polisen. Det är olyckligt.

Ni går sällan upp på läktarna. Kommer ni göra det mer i år?

– Ja. Det kan bli det, men det kräver utglesning först. Vi kan inte tränga oss upp på en fullpackad läktare. Det vore att skapa en paniksituation eller kaos.

Eldar – och tar narkotika

Per Engström betonar att den stora massan sköter sig utmärkt på läktarna. Det är bara en liten klick som tänder bengaler och den gruppen anser han ofta vara kopplad till narkotika.

Kan du förklara den kopplingen?

– Vi kan konstatera att ganska många i kärnorna är påverkade av narkotika. Det finns beskrivningar på vissa av extremsupportrarnas hemsidor av hur de lever. Man ska skaffa narkotika, man ska göra sina delar för klubben.

Pratar jag med fans får jag uppfattningen att det är ungefär samma personer som gör tifon och syr flaggor som tänder bengaler. Din bild är alltså annorlunda?

– Ja. Det finns klart påverkade personer. I en klack finns ungefär 500 personer som är påverkade.

Och det är samma personer som tänder bengaler?

– Ja, det kan det vara. Vi hade någon match med AIK där klacken som var kvar var helt tokiga. De var mer eller mindre påverkade allihop. De skulle mer eller mindre mörda laget för att det hade förlorat.

ARTIKELN HANDLAR OM