Svaret: Befängt!

FOTBOLL

Polisens utspel är mer baserat på känslor än fakta.

Det anser supporterorganisationen SFSU – som särskilt vänder sig mot bilden av att de som tänder pyroteknik har en koppling till droger.

– Det låter helt befängt, säger ordföranden Sofia Bohlin.

Foto: Privat
Sofia Bohlin.

I fjol krympte polisen herrallsvenskans ståplatsläktare vid ett fåtal tillfällen till följd av illegal pyroteknik. Många fans tyckte att den kollektiva bestraffningen var orättvis.

I år kommer metoden bli vanligare eftersom polisen inte anser att fotbollen klarar av problemet på egen hand.

Åtstramningen kommer både ha avskräckande effekt och underlätta för polisen att gå upp på läktaren och gripa de ansvariga, tror polisen Per Engström.

"Inte rätt väg"

Ordföranden för supporterorganisationen SFSU tycker att det är djupt olyckligt.

– Det är tråkigt att man väljer att gå den vägen. Det är ingen lösning att stänga ute människor. Allsvenskan hade ett rekordår 2015, allt fler intresserar sig, då är det inte rätt väg att ta bort folk, säger ordföranden Sofia Bohlin.

Vilka ordningsproblem tycker du att allsvenskan har?

– På alla tillställningar som lockar mycket människor kommer det finnas incidenter, men ett derby med 35-40 000 åskådare har ändå begränsat med incidenter jämfört med andra tillställningar. Vi har utmaningar, vi är inte perfekta, men det som händer har blivit uppblåst.

Hur ser du på kopplingen mellan narkotika och pyro?

– Det är något jag aldrig har hört tidigare. Det låter helt befängt. Fotbollssupportrar är ett tvärsnitt av samhället, förekommer narkotika i samhället kommer det finnas på en fotbollsarena.

"Mer tyckande än fakta"

Mats Enquist är generalsekreterare för Sef som representerar klubbarna. Han suckar åt polisens utspel.

– Det här är inte den bästa starten på säsongen. Det blir upprört i all led. Det enda vi har sagt är att varenda åtgärd vi gör ska stå i proportion till läget och vilken effekt det får. Det är inte bra att från början bestämma åtgärderna.

Delar du bilden att pyroteknik och narkotika är kopplat?

– Nej, vi har inga faktaunderlag som säger det. Man kan hitta både bengaler och droger vid olika tillfällen, men kopplingen har man inga som helst faktaunderlag för. Det är mer tyckande än fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM