Norrköping besegrade Lokomotiv Moskva

Kujovic avslutade(?) tiden hos mästarna med straffmål

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Norrköping besegrade ryska ligatrean Lokomotiv Moskva på straffar i dag.

Emir Kujovic spelade fram till Christoffer Nymans tidiga mål och satte sedan en straff.

Frågan är om straffmålet var skyttekungens sista spark för de svenska mästarna.

– Han är vår spelare tills motsatsen är bevisad, säger tränaren Janne Andersson.

Svenska mästarna Norrköping spelade på måndagen sin första match i Atlantic cup, träningsturneringen på Algarvekusten i Portugal.

Man spelade oavgjort under ordinarie tid – och vann sedan i straffläggningen som följde direkt efter de 90 minuterna – mot starka Lokomotiv Moskva, trea i den ryska ligan. Ryssarna ställde dock upp utan sin senegalesiske stjärna Oumar Niasse, som är på plats i England för att skriva på för Everton till en prislapp på 150 miljoner kronor.

Norrköping kunde mönstra sin storstjärna – Emir Kujovic.

Firma Kujovic-Nyman

Allsvenskans skyttekung producerade direkt när han spelade fram till Christoffer Nyman i den femte minuten. En passning som Nyman förvaltade mycket väl och drog in vid målvaktens högra stolprot från straffområdeslinjen: 1-0 till Norrköping. Firma Kujovic-Nyman stod ju för 31 mål tillsammans i allsvenskan i fjol.

Lokomotiv var det bättre laget i en match med få riktigt heta chanser och i den 56:e minuten kunde man kvittera när Petar Skuletic nådde först och högst med skallen på en frispark.

– Klart godkänt utan att påstå att det var fantastiskt, summerar IFK-tränaren Janne Andersson.

– De var jäkligt aggressiva och vi var inte så bekväma med underlaget som de var. De satte oss under tryck och de gjorde det bra i första halvlek. Men efter deras mål tyckte jag att vi hade total kontroll på dem.

– Vi gör det bra med tanke på att de ställde, vad de själva sa, upp med sina bästa spelare och är mitt i säsongen. De ska spela sextondelsfinal i Europa League här snart.

Medan Lokomotiv bytte ut halva startelvan under matchen nöjde sig Janne Andersson med tre byten.

Kujovics sista spark i IFK?

Då matcherna inte får sluta oavgjort i Atlantic Cup avgjordes mötet på straffar. Där satte Norrköping alla sina genom, i tur och ordning, Kujovic, Nyman, Daniel Sjölund, Andreas Blomqvist och Linus Wahlqvist. Aleksander Kolomejtsev missade ryssarnas fjärde straff, eller rättare sagt gjorde David Mitov Nilsson en fin räddning i stil med Thomas Ravellis andra mot Rumänien i VM 1994, fast åt höger i stället.

– Jag räknar det som oavgjort men det är alltid bra för självförtroendet att vinna, säger Andersson.

Nu är frågan om Kujovics straffmål var hans sista spark för IFK Norrköping på ett bra tag. Det ryktas nämligen om en övergång till Serie A-klubben Frosione. Men då är det bråttom: transferfönstret stänger i natt som bekant.

– Han är vår spelare tills motsatsen är bevisad. Och då det är jag som är den som sköter förhandlingarna åt oss borde jag veta om han skulle vara klar för någon annan klubb, säger Janne Andersson.

Inga funderingar på att inte spela honom hela matchen?

– Han ville inte spela mot Flora i förra veckan för det var så mycket runt honom då men i dag ville han spela.

FAKTA

Så ställde Norrköping upp

David Mitov Nilsson – Linus Wahlqvist, Andreas Johansson, Marcus Falk Olander, Christopher Telo (ut 78, in Filip Dagestål) - Nikola Tkalcic, Eric Smith (ut 45, in Andreas Blomqvist), Daniel Sjölund, Arnór Ingvi Traustason (ut 45, in Tesfaldet Tekie) - Emir Kujovic, Christoffer Nyman.

Övriga avbytare: Andreas Vaikla,Andreas Hadenius, Joel Enarsson.