Inget Europa League för bästa fair play-andan

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Uefa ändrar sitt fair play-belöningssystem.

SvFF tar bort alla subjektiva bedömningskriterier.

– Till 2016 kommer vi i Sverige inte alls att titta på sådana moment, säger Gerhard Sager ordförande för SVFF:s tävlingskomitté till Fotbollskanalen.

De tre europeiska klubbar som har visat bäst fair play-anda har tidigare belönats med en kvalplats till Europa League. Det har exempelvis tagit klubbar som Gefle, Brommapojkarna och Öster ut i Europa. Så kommer det inte se ut i fortsättningen. Istället kommer de bästa förbundsnationerna få en summa pengar att dela ut.

– Pengarna ska delas ut till medlemsföreningarna, men exakt hur är inte bestämt. Det enda kravet är att de fördelas jämt mellan dam- och herrfotboll samt mellan bredd- och elitfotboll, säger Lars Helmersson, tävlingschef vid svenska fotbollförbundet till Fotbollskanalen.

Nya bedömningskriterier

För att besluta vilka tre klubbar har man sammanställt konkreta saker så som röda och gula kort. Det har också funnits mer subjektiva kriterier som exempelvis ”rent spel” och ”positivt spel”. Någonting som är svårt att bedöma.

– Det var mycket omdiskuterat vad som egentligen menades med den saken. Internationellt sett skulle Uefas matchdelegater avgöra detta och i Sverige var det våra inhemska matchdelegater som hade ansvaret, säger Gerhard Sager, ordförande för SvFF:s tävlingskommitté till Fotbollskanalen.

Kritiserat system

Men nu ändras det kritiserade bedömningssystemet. Subjektiva faktorer ska inte längre ha någon betydelse. En annan punkt som plockas bort i Sverige är den som involverar åskådarna. Hur publiket har betett sig på hemma- och bortamatcher har tidigare spelat in i bedömningen. Ordningsstörningar och användande av pyroteknik har exempelvis fått negativ inverkan.

– Till 2016 kommer vi i Sverige inte alls att titta på sådana moment i det här sammanhanget. Vi inriktar oss uteslutande på antalet varningar och utvisningar, säger Gerhard Sager.

Uefa behåller inslag

I allsvenskan kommer det bara med andra ord bara handla om röda och gula kort. Men Uefa kommer ha kvar vissa andra bedömningspunkter.

– På europeisk nivå har Uefa dock valt att ha kvar vissa av dessa inslag. Där kommer de även fortsättningsvis att bedöma tränaren och avbytarbänkens uppförande gentemot domaren samt om supportrarna missköter sig, säger Gerhard Sager.

Införs 2016

Tre priser kommer att delas ut till nationsförbunden. Ett av priserna berör just åskådarna. Om de svenska supportrarna beter sig illa kommer de då att sjunka på i Uefas bedömning av just det priset. Men eftersom det svenska fotbollsförbundet inte tar hänsyn till åskådarna, kan allsvenskan och allsvenska klubbar ändå placera sig bra till att vinna övriga pris. Det ena priset går till den med högst fair play-poäng och det andra till de som har förbättrat sig mest ifrån föregående säsong. De nya reglerna kommer att införas till den här allsvenska säsongen.

FAKTA

Allsvenskans fair play-bedömning 2016

Gult kort = 1 poäng

Lindrig utvisning (målchans) = 2 poäng

Gult kort + ytterligare gult kort = lindrig utvisning 3 poäng

Gult kort + i senare skede lindrig utvisning (målchans) = 3 poäng

Grov utvisning = 4 poäng

Gult kort + i senare skede grov utvisning = 5 poäng