Blir de superspelare kan du tjäna pengar

Allsvenska klubben säljer delar i transferöverskott – för 100 kronor styck

Foto: Bildbyrån
Sirius firar seger i Superettan.
FOTBOLL

Många bäckar små ser ut att vara Sirius strategi inför allsvenskan 2017.

Nu säljer klubben 30 procent av sina eventuellt kommande transferintäkter för blott 900 000 kronor.

– För att andelsköparna ska återkomma måste vi visa att kunderna kan tjäna pengar, trots att de kan komma att förlora pengar under vissa år, säger ordföranden Ove Sjöblom i ett pressmeddelande.

Det skiljer bara 83 kilometer fågelvägen mellan Stockholm och Uppsala men städernas fotbollslag kommer verka i helt olika ekonomiska verkligheter 2017. Samtidigt som det spekuleras i att AIK kan komma att sätta allsvenskt rekord och sälja Alexander Isak för upp till 150 miljoner kronor jobbar nykomlingen Sirius för att säkra sin ekonomiska plan inför allsvenskan kommande säsong.

9000 andelar

De gör det genom en publik insamling där 30 procent av det eventuella överskottet från klubben transferverksamhet 15 juli 2017 till 31 mars 2018 bjuds ut i 9000 andelar för 100 kronor styck. Målet är att sälja alla andelar och därmed få in 900 000 kronor.

Sirius hoppas genom initiativet säkra en jämnare intäktsström som inte blir lika beroende av goda sportsliga resultat. Samtidigt lovar klubbens ordförande att de inte kommer köpa spelare för större pengar än de säljer bara för att slippa betala tillbaka pengarna till bidragsgivarna.

Förbjudit tredjepartsägare

– Vår ambition är att erbjuda en produkt som långsiktigt engagerar våra fans och de generellt fotbollsintresserade som tycker det är spännande att följa transfermarknaden. För att andelsköparna ska återkomma måste vi visa att kunderna kan tjäna pengar, trots att de kan komma att förlora pengar under vissa år, säger Ove Sjöblom

Tidigare har många allsvenska klubbar arbetat med rikskapitalbolag där investerare blivit tredjepartsägare i specifika spelare. Det är sedan ett år tillbaka förbjudet av Fifa som dock tillåter andelsägande i klubbarnas transferöverskott om riskkapitalet inte är vigt åt ett specifikt ändamål.