Interna poliskritiken: 'Klart att vi var för få'

1 av 6
FOTBOLL

HELSINGBORG/STOCKHOLM. Supportrar stormade planen, slog Jordan Larsson och hotade Henrik Larsson.

Då fanns bara ett tiotal poliser på Olympia.

En sanslös underbemanning – menar flera anonyma Skånepoliser till Sportbladet.

– Såhär i efterhand är det klart att vi var för få, erkänner Helsingborgs polischef Sven Holgersson.

Säkerhetspersonal, ordningsvakter och poliser. Inga lyckades stoppa de supportrar som tog sig in på planen för att fysiskt konfrontera Helsingborgs Jordan Larsson, och hota tränaren Henrik Larsson.

– Hur fan kan vi inte ha poliser där i det läget, rasade spelaren Peter Larsson efter matchen.

Flera anonyma källor inom Skånepolisen hävdar för Sportbladet att insatsen var undermålig och bemanningen sett till risknivån alldeles för svag.

– Vi hade tillräckligt poliser sett till förutsättningarna. Man kan inte säga att vi skulle ha varit 300 poliser, för vi kunde inte räkna med det här, säger Helsingborgs polischef Sven Holgersson.

”Några till, ett tiotal”

Våra uppgifter säger att det bara fanns åtta poliser på Olympia.

– Inte åtta. Några till var det, ett tiotal.

Det låter som ganska lite?

– Ja, men underrättelsearbetet vi hade inför matchen visade att det inte skulle behövas fler.

Hur ser du på den analysen nu?

– Man kan alltid diskutera saker i efterhand och ha synpunkter. Det är som i fotboll: det är lätt att vara efterklok. Jag menar, stämningen på läktaren vände ju på mindre än tio minuter.

Vad säger du om de enskilda poliser som är kritiska?

– Såhär i efterhand är det klart att vi var för få. Men det är inte säkert att det hade hjälpt mer fler poliser. Då hade det väl behövts fler ordningsvakter också?

Senare tillkallades poliser från hela Skåne till Helsingborg för att få ordning på situationen.

– Det lugnade sig snabbt på arenan men därefter befann vi oss utanför Olympia för att stoppa sådana som ville in och prata med spelare och ledare.

Arrangören Helsingborg är de som i första hand har hand om säkerheten inne på arenan. Frederik Ericsson, säkerhetsansvarig, försvarar arrangemanget.

”Kunde blivit mycket värre”

Har ni gjort ett bra säkerhetsarbete?

– Med facit i hand kan man alltid ha gjort saker annorlunda. Med de tillståndskraven som finns, med vår planering och analys så har vi hanterat det här scenariot så bra vi kan, säger han och fortsätter:

– Det kunde ha blivit mycket värre om vi inte gjort ett så bra arbete. Sedan kan man alltid önska mer personal när något sådant här händer, men det går aldrig att försäkra sig till 100 procent. Polisen har samma dilemma.

Matchdelegaten Stefan Winqvist, från svenska fotbollförbundet, har inga synpunkter.

– Min bedömning är att HIF skött säkerheten på ett godkänt sätt. Möjligtvis att de skulle haft något fler vakter på plats, säger Winqvist och fortsätter:

– Men det är svårt att stoppa supportrar som hotar säkerhetspersonalen.

Hur då?

– Det kom fram på säkerhetsmötet efteråt att en av supportrarna hotade en vakt eller publikvärd med en tänd bengal för att ta sig ut på planen.