Allsvenskan – då stannar talangen

Foto: BILDBYRÅN
Sead Haksabanovic.
FOTBOLL

HELSINGBORG. Den här gången ska Halmstads BK vara bättre rustat för allsvenskan.

Nyförvärv behövs, men en viktig spelarförlust kan man redan ha undvikit.

– Om vi inte hade gått upp hade jag nog flyttat, säger Sead Haksabanovic, 17.

Ett av allsvenskans mest klassiska lag är tillbaka i högsta serien.

Men efter SM-guldet 2000 och andraplatsen 2004 började Halmstads BK en resa långsamt utför för att två gånger under den senaste femårsperioden åka ur allsvenskan.

Efter den bragdartade vändningen till 2-1 mot Helsingborg på Olympia firade HBK avancemanget på Scandic Hallandia i natt.

– Den här gången känns vi ganska väl förberedda på allsvenskan, säger ordföranden Tony Karlsson. Jag försöker säga det med ödmjukhet. Vi har bättre ordning på ekonomin än på många år och vi har en talangsituation som är gynnsam.

Flera lovande talanger

HBK har ett koppel av lovande 17-åriga talanger med Sead Haksabanovic i spetsen.

För chansen att behålla yttermittfältaren var avancemanget viktigt.

Hade du dragit vidare om ni inte gått upp?

– Ja, det tror jag, säger han till Sportbladet.

Och nu?

– Som det ser ut blir jag kvar här. Jag vet att det finns många andra klubbar som visat intresse, men det blir nog bra för mig att känna på allsvenskt spel nu när jag etablerat mig lite mer.

”Det behövs nya spelare”

Tränaren Janne Jönsson var återhållen i sin glädje.

– Det har varit en resa som gått upp och ner under året. Jag tror den har gett vår unga trupp viktig erfarenhet på kort tid.

– Nu får vi räkna med att det blir någon slags rörelse i truppen. Det behövs nya spelare, men vad för general, chef eller spets vi behöver tänker jag inte prata om nu, säger Jönsson.

Hur ser du på din roll som tränare?

– Jag har ett år kvar på kontraktet och räknar med att köra vidare.

Ordförande Tony Karlsson:

– Uppgifterna om att Janne skulle ersättas av Pelle Olsson finns det inte en gnutta sanning i. Däremot kan det bli aktuellt att rekrytera ytterligare någon duktig tränare att förstärka på ledarsidan.

– Vi ska börja med en utvärdering av säsongen nästa vecka, men i min sinnevärld finns det inte att vi gör oss av med tränaren som har tagit oss tillbaka till allsvenskan, säger Karlsson.

FAKTA

Därför är HBK bättre rustat för allsvenskan 2017

Ekonomin

Halmstads BK vände ett underskott på fem miljoner kronor 2014 till en vinst på 5,4 miljoner kronor 2015 när kostnaderna bantades. Även 2016 ger ett budgeterat överskott. Med en omsättning kring 50 miljoner kronor har HBK större ekonomiska muskler än flertalet av konkurrenterna på nedre halvan av allsvenskan.

Talangerna

Sean Haksabanovic, Gabriel Gudmundsson, Jonathan Svedberg och Rasmus Wiedesheim-Paul är fyra (!) 17-åringar som alla fått speltid i årets superetta. Lägg till etablerade Marcus Mathisen, 20, Adnan Kojic, 21, Andreas Bengtsson, 20, Rebin Asaad, 22, och HBK lär ha allsvenskans yngsta trupp 2017.

Rutinen

Målvakten Stojan Lukic, 36, är farfar i gänget och håller tillsammans med Jesper Westerberg, 30, Fredrik Olsson, 31, Ivo Pekalski, 26, och Antonio Rojas, 32, ungtupparna på mattan.

Arenan

Örjans Vall har väl alltid varit en av Sveriges vackraste arenor. På senare år har dock klassikern blivit allt mer bedagad. Nu har Örjans renoverats för 75 miljoner kronor för att uppfylla SvFF:s krav på en elitarena.