Kravet: ”Hitta dem – och få bort dem”

Ryter till efter attacken mot Jordan Larsson

1 av 5 | Foto: Krister Hansson
FOTBOLL

Huliganer stormade planen och attackerade Jordan Larsson.

Nu kräver inrikesminster Anders Ygeman (S) och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson krafttag mot problemen.

– Det här är inget lealöst kollektiv. Man ska hitta dem som styr och få bort dem, säger Eriksson.

Helsingborgs IF åkte ur allsvenskan.

Men efterspelet har handlat om den praktskandal där ett antal maskerade supportrar tog sig in på planen och attackerade Helsingborgsspelaren Jordan Larsson.

Huliganerna slet av 19-åringen matchtröjan och slog även knytnävsslag mot anfallaren.

”Till alla idioter som kallar sig HIF:are och går in på plan och ger sig på spelare och ledare, se till och aldrig visa er på Olympia igen”, skrev landslagskaptenen och förre HIF-spelaren Andreas Granqvist om attacken.

”Inget lealöst kollektiv”

Publikskandalen är inte den enda på de svenska fotbollsarenorna i år.

Och nu ryter både inrikesminster Anders Ygeman (S) och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ifrån.

Ygeman vill ställa högre krav på arrangörerna.

– Jag tycker att det är bedrövligt att de inte kan bete sig när de går på fotboll. De som rusar in på planen ska inte vara där, vakterna ska gripa dem och de ska få tillträdesförbud till arenorna. Fler säkerhetspersonal behövs i en sådan här match, men det ska inte vara poliser, säger Ygeman i SVT:s Gomorron Sverige.

Björn Eriksson, som ledde den så kallade huliganutredningen för ett antal år sedan, vill se till att plocka bort ledarna för supportergrupperna.

– Det här är inget lealöst kollektiv. Man ska hitta dem som styr och få bort dem, säger han.

”Kan inte bygga vallgravar”

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist säger att det är för tidigt att prata om reducerade publikmöjligheter.

– Det är hela tiden en avvägning. Det är inte alla evenemang som ser ut så här tack och lov. Det är illa nog att något göra det, men hela tiden får man väga en anpassning av vad som är rimligt, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

– Med 2,6 miljoner besökare och 480 evenemang kan man inte ställa in alla i stålburar och bygga vallgravar. Man måste verkligen tänka igenom vad som har hänt och hur man kan göra det här.