ANKLAGAS – FÖR LÖGN

Järnkaminernas ordförande om utspelet: Skär i hjärtat

1 av 2 | Foto: Foto: BILDBYRÅN
AVGÅR Bosse Lundqvist avgår som ordförande i Djurgården med omedelbar verkan.
FOTBOLL

Djurgårdens ordförande Bo Lundquist avgår med omedelbar verkan. Han uppger att han tog beslutet efter att supportrar konfronterat honom med sina avgångskrav.

Järnkaminernas ordförande Magnus Öhrman anser det vara lögn.

– Utspelet skär i hjärtat. Tråkigt att han hänger ut enskilda individer och en supporterförening, säger Öhrman.

Djurgårdens starke man sedan tio år och tre SM-guld tillbaka, Bosse Lundquist, 66, uppgav i går kväll att han tillsammans med klubbens två vice ordförande Dan Svanell (DIF FF) och Tommy Jacobson (DFAB och DEFAB), avgår efter att tre representanter för klubbens supportrar krävt hans avgång.

– Vi har funnit det bäst, både för oss själva och för Djurgården, att vi avgår omedelbart. Vi har meddelat det i ett brev till valberedningen, säger Bo Lundquist till TV4.

Tre personer pekas av fotbollskanalen.se ut som männen bakom avsättningskuppen: JK-ordföranden Magnus Öhrman, den tidigare ordföranden Mats Jonsson samt profilerade supportern Wille Bäckström.

– Vi har blivit uppvaktade av företrädare för supportrarna som har uppmanat mig att avgå vid nästa årsmöte, säger Lundquist.

Sportbladet var i går i kontakt med Mats Jonsson men han ville inte ge några kommentarer.

”Läsa via media”

Så här säger Magnus Öhrman till Sportbladet om anklagelserna:

– Jag har fått läsa det via media som alla andra. Det är tråkigt att Bosse går ut och uttalar sig på det sättet, säger han.

Lundquist tar upp sin hårda linje gentemot klubbens våldsbenägna supportrar som anledningen till avgångskravet.

– Jag har alltid gått ut och kritiserat supportrarna som skadat oss. Det är ett styrelsebeslut på att vi ska göra så. Vi vill inte ha våld och skadegörelse på våra arenor.

”Felaktigt”

Men teorin är grovt felaktigt, menar Öhrman.

– Jag vill inte ha någon medial pajkastning, har vi något att reda ut så gör vi det internt. Det enda jag vill totaldementera är påståendet att vi skulle vara missnöjda med att Djurgården Fotboll tar krafttag mot våldsverkare på våra matcher. Vi arbetar hårdare mot våld än vad Djurgården Fotboll gör, och att se ett sådant utspel från en person som borde veta bättre...det skär i hjärtat.

Klubben håller sitt årsmöte i mars, men nu kan ett extra möte bli aktuellt för att Lundquist ska kunna avgå.

– Det har uttryckts ett misstroende mot vårt sätt att styra och har vi inte förtroende från Järnkaminerna så är det bättre att andra tar över.

Men enligt uppgifter till Sportbladet har inte JK hållit någon omröstning i frågan. Så huruvida Bosse Lundquist har förtroende från föreningen eller inte är en fråga som kvarstår.

Vill JK ha kvar Lundquist som ordförande, Magnus Öhrman?

– Det vill jag inte kommentera. Vad jag än säger nu leder det bara till en infekterad debatt.

FAKTA

En säsong kantad av fiaskon och skandaler

En svensexa i Gävle urartar och klubbdirektören Bosse Andersson kastas i fyllecell. Senare åtalas han för sexuellt ofredande mot en häktesvakt i samband med händelsen.

Allsvenskan har varit allt annat än rolig. Drömmen om guld försvann snabbt och Djurgården var ett tag till och med inblandad i bottenstriden.

Efter 2-1 på hemmaplan har Djurgården guldläge att ta sig vidare i Uefacupen. Men 0–5 på bortaplan släcker effektivt det hoppet.

Ordföranden Bo Lundquist lämnar in sin avskedsansökan efter att flera supportrar påstås ha krävt att han ska ersättas av Douglas Roos.

Sammanställning: Carl-Johan Bjäreborn

ARTIKELN HANDLAR OM