”Klumpigt ledarskap”

Missnöjet mot Lundquist som chef fällde Dif-ordföranden

1 av 2 | Foto: Foto: BILDBYRÅN
”STYR ALLT MED JÄRNHAND” Djurgårdens ordförande Bo Lundquist förklarade i gårdagens Sportbladet att han avgår eftersom han fått kritik för att ha varit för hård mot klubbens våldsbenägna supportrar. Men i dag kan Sportbladet avslöja att det finns flera punkter som gjort Lundquist impopulär – bland annat hans ledarskap.
FOTBOLL

Det var inte den tuffa hållningen gentemot huliganismen som fällde Bo Lundquist.

Sportbladet kan avslöja att det var ett internt missnöje med DIF-basens ledarskap som blev avgörande.

– Folk ska inte behöva gå till jobbet och må riktigt jävla dåligt, och det gjorde flera anställda på grund av ”Bosse” säger en centralt placerad Djurgårdskälla till Sportbladet.

Järnkaminernas ordförande Magnus Öhrman, samt de i Djurgården Fotboll till viss del anställda Wille Bäckström och Mats Jonsson, besökte för en knapp månad sedan Bo Lundquist för att göra honom medveten om ett eskalerande missnöje med hans sätt att leda klubben.

Enligt Bo Lundquist bestod kritiken till stor del av hans tuffa hantering av huliganismen.

Ett påstående som Magnus Öhrman ”totaldementerar”.

”Styr med järnhand”

Nu kan Sportbladet avslöja det huvudsakliga innehållet i den kritik som Öhrman, Bäckström och Jonsson framförde. Den tyngsta punkten: kritiken mot Bo Lundquist ledarskap.

– Gör ett besök på kansliet på Valhallavägen och titta folk i ögonen så ser du att de anställda inte mår bra, de tycker inte att det är roligt att gå till jobbet. Och det beror till stor del på ”Bosses” klumpiga och fyrkantiga ledarskap. Han styr allt med järnhand, säger en centralt placerad Djurgårdskälla till Sportbladet.

Enligt Djurgårdens presschef Jonas Riedel har Bo Lundquist tills vidare bestämt att inte prata med media.

Så här kommenterar Riedel Sportbladets uppgifter:

– Hur personer upplever andras ledarskap vill jag inte uttala mig om. Det är en helt intern fråga som jag inte kan kommentera. Men jag hoppas verkligen att Djurgården och Bosse Lundquist skiljs åt som vänner.

”Turbulens och stök”

Det är inte första gången som Djurgårdsledningen med Bo Lundquist i spetsen kritiseras.

I en intervju med Café har Kim Källström berättat att han ”inte sätter sin fot i Djurgården igen så länge de (ledningen) är kvar”.

Är allt det här med Lundquist avgång en stor grej för Djurgården?

– Det är det. Vår ordförande hoppar ju plötsligt av. Men jag hoppas att alla mår bra och att vi går stärkta ur detta. Det har varit en del turbulens och stök, även om förfarandet inte har varit så dramatiskt som viss media har gjort gällande, säger Jonas Riedel.

Fotnot: Sportbladet har vid upprepade tillfällen sökt Bo Lundquist.

FAKTA

Därför vill fansen få bort Lundquist:

1. Ledarskapet

Lundquist har gjort sig känd som en tuff affärsman som vill ha total kontroll. Enligt Sportbladets källa har det påverkat medarbetare negativt.

– När han kom fungerade hans ledarskap, Djurgården behövde en järnhand. Men det behovet finns inte längre.

2. Trippla positioner

Bo Lundquist är ordförande i SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll. Han sitter också i Fotbollförbundets styrelse. Kritikerna anser att de tre positionerna har omöjliggjort för Lundquist att se till Djurgårdens bästa i varje situation.

3. Arenafrågan

Klubben har under lång tid arbetat för att få tillåtelse att bygga en ny arena. Men det har gått väldigt långsamt. I en tid där en egen arena ses som den kanske främsta framgångsfaktorn har kritiken underifrån växt sig stark.

4. Anschutzhärvan

Philip Anschutz, som äger 49 procent av Hammarby Fotboll AB, köpte 12,5 procent av Djurgården Hockeys bolag. Då gick Tommy Jacobson, sponsor av DIF Fotboll och DIF Hockey, ut och riktade skarp kritik mot hockeysektionen. 

– Att se Djurgårdsmärket i samma ”familj” som Hammarby, det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva, skrev Jacobson i en krönika.

Han drog också in sin sponsring och ett bittert ordkrig bröt ut mellan DIF Fotboll och DIF Hockey. Många supportrar ansåg att det hela sköttes osnyggt, som högste ledare fick Lundquist motta en del kritik.

5. Dålig organisation

Kritiken går ut på att arbetsfördelningen och tydliggörandet av arbetsrollerna inte fungerar tillräckligt bra. Flera medarbetare sägs inte kunna nå sin fulla potential under rådande omständigheter.