Han räddades – av Beckhams läkare

Difs Sjölund hetast igen – tack vare tv-stjärnan: ”Han var körd i botten”

1 av 3 | Foto: FOTO: STEFAN JERREVÅNG
Läget för Difs Daniel Sjölund var så illa att han fick träningsförbud.
FOTBOLL

Några månader sen var han ett fysiskt vrak.

Efter uppvisningen mot Tyskland är Daniel Sjölund hetast i allsvenskan – tack vare TV3-läkaren Stefan Branth.

– Det är helt otroligt. Har det gått så långt som i Daniels fall kommer man nästan aldrig tillbaka, säger Branth till Sportbladet.

Månader av sjukdom, viktnedgång och mystiska virus. Till slut fick Daniel Sjölund träningsförbud av Djurgården.

Eftersom den finländske landslagsmittfältaren inte blev bättre kallades idrottsläkaren Stefan Branth in.

För lågt energiintag

Branth, som tidigare hjälpt stjärnor som David Beckham när han var landslagsläkare för ”Svennis” England och numera syns i TV3:s dokumentärserie Sjukhuset, säger att han sällan sett en toppidrottsman i så dålig form.

– Han var hel körd i botten. Ett av de värsta fall jag sett hos en idrottsman. Ämnesomsättningen var helt paj. Det pratades om att Daniel skulle ha anorexi och ätstörningar men det är helt fel, säger Stefan Branth.

Vad var problemet?

– I Daniels fall handlade det om att han ätit felaktigt dag efter dag, samtidigt som han kört för hårt. Energiintaget var för lågt. Ämnesomsättningen slog helt bakut och immunförsvaret rasade samman. Det var därför han åkte på konstiga virus, förkylningar och infektioner. Det var en process som hållit på länge och plötsligt rasade allt.

Liten koständring

Efter en uppsjö av tester la Branth och hans team om Daniel Sjölunds kost. Vägen tillbaka var rekordkort. ”Daja” gjorde comeback i allsvenskan redan i slutet på juli.

– Hjälpen var i princip en liten koständring. Men han skulle komma tillbaka så snabbt trodde jag aldrig. Just det beror mest på Daniel själv. Han är en otroligt professionell och seriös idrottsman och följde programmet exakt, säger Stefan Branth.

Och i onsdags visade Daniel Sjölund att han kanske är bättre än någonsin. Han låg till stor del bakom Finlands 3–3-skräll mot Tyskland i VM-kvalet med ett mål och en assist – hans första landskamp efter kollapsen.

– Riktigt skönt att kunna komma tillbaks såhär, så som jag har kämpat hela våren, sa han till Sportbladet direkt efter matchen.

I kväll åker hans Djurgården till Göteborg för att spela mot Gais i allsvenskan. Räkna med Daniel Sjölund från start.

FAKTA

SÅ KOM HAN TILLBAKA

Mars

Efter en tung vår med mycket sjukdomar kollapsar Sjölund under ett träningsläger i Portugal. Första april tas han bort från all träning. Sjölund har tappat nästan tio kilo i vikt. Ingen vet vad som är fel.

Mitten av april

Dif läkare Mats Hallberg tar kontakt med Stefan Branth och hans team på Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

– Insiktsfullt av Mats. Då var Daniel så kass som man kan vara, säger Stefan Branth.

Slutet av april

Sjölund har fått genomgå mängder av tester. Branth började förstå vad som var fel och lägga upp kostprogram.

– Sen fick vi mäta och justera för att det skulle bli helt rätt för Daniel.

Maj och juni

Behandlingen fortsätter, men inga större framsteg syns. I slutet på juni säger tränaren Paul Lindholm att han inte räknar med Sjölund alls i år. – Jag sa till dem att vi fick ha is i magen, det här tar tid. För Daniel handlade det om en svår diet han fick genomgå, vi var tvungna att lära om honom helt enkelt, säger Stefan Branth.

Juli

Behandlingen börjar ge resultat. Det går rekordfort och den redan den 27 juli gör Sjölund comeback när han hoppar in i den 68 minuten mot Helsingborg.

– Otroligt imponerande. Vi tyckte nästan att det gick lite för fort, säger Stefan Branth.

Augusti

”Daja” gör comeback i finska landslaget i bragdmatchen mot Tyskland som slutar 3–3. Hoppar in i den 41 minuten, spelar fram till Finlands 2–1-mål och gör själv 3–2.

– Legendariskt. Man kan nästan säga att han hade nytta av smällen. Nu är han bättre än någonsin, säger Stefan Branth.