Super-Bosses flippar och floppar

”Måste var lite Joe Labero för att sälja Thiago”

Foto: Gunnar SEIJBOLD
Bosse Anderssons framgångsrika era i Djurgården.
FOTBOLL

Här är din DIF-karriär i korthet Super-Bosse. Från knäskadad anfallare till tre SM-guld och lika många cuptitlar som klubbdirektör.

Bo Magnus Andersson, även kallad Super-Bo lämnar Djurgårdens IF efter att ha suttit som klubbdirektör sedan 1999. Anderssons spelarkarriär tog slut 1997. En knäskada satte stopp för den karriären. Men Andersson blev kvar i klubben, först som medlem i styrelsen och senare (1999) tillträdde han som klubbdirektör.

Ljuva guldår

Det började illa för den nye klubbdirektören. 2000 tillbringade klubben i Superettan efter att ha åkt ur alsvenskan säsongen innan. Men sen klättrade blåränderna i rekordfart mot den allsvenska toppen.

Säsongen 2001 slutade laget tvåa och sen vann DIF två raka SM-guld (2002 och 2003). Framgångarna kulminerade 2005 med ännu en allsvensk seger. Laget spelade även hem Svenska Cupen under guldåren (2002, 2004 och 2005).

Årets säsong var en besvikelse, med en blygsam tolfte plats i den allsvenska tabellen. Cirkeln är sluten i någon mån.

Spektakulära värvningar

SM-segrarna är kanske det tydligaste tecknet på framgång för Bosse Andersson. Men han kommer även att bli ihågkommen för alla spektakulära värvningar. Här ett axplock:

De flesta spelarna som räknas upp här blev väldigt lyckade värvningar för Djurgården. Men det är kanske en annan spektakulär värvning som först kommer upp i huvudet när det snackas Bosse Andersson.

”Måste var lite Joe Labero”

Brasilianaren Thiago Quirino da Silva värvades av Andersson 18 januari 2006 för rekordsumman 14 miljoner kronor. Men den snabbe brassen, som skrev kontrakt till och med 2009, blev en präktig flopp och fick mest nöta bänk. Samtidigt sjönk värdet på anfallaren som en sten.

I fredags (21 november) meddelade Djurgårdens IF att man till sålt Quirino till den japanska klubben Consadole Sapporo. På onsdagens presskonferens kommenterade Andersson försäljningen på sitt eget lilla sätt.

– Man behöver vara lite Joe Labero för att klara av att sälja Thiago.