Rustar – för superettan

Kan tappa 30 miljoner – så här ska Dif spara

Foto: Jimmy Wixtröm
FOTBOLL

En degradering kostar 30 miljoner.

Sportbladet kan avslöja att Djurgården redan börjat planera för nedflyttning i superettan.

– Vi kan inte hålla på att lura oss själva, säger klubbens vd Alf Johansson.

Trots bra spel och mängder av chanser fick Djurgården bara en poäng mot IFK Göteborg på Stadion och avståndet till kvalplatsen är fyra poäng när tio omgångar återstår. Risken för nedflyttning är överhängande vilket skulle innebära ett betydande inkomstbortfall och enligt Christer Haglund, sportsligt ansvarig i klubbens styrelse, har man redan börjat fila på en ”plan B” för vad som ska hända om Djurgården trillar ur allsvenskan.

”Mer spartanskt”

– Vi har en ”plan A”, som gäller om vi klarar oss kvar i allsvenskan, och håller på att titta på en ”Plan B” som gäller om vi får spela i superettan. Vi måste vara realistiska och naturligtvis blir vår budget mer spartansk om vi skulle åka ner, säger Haglund.

Vad innebär den alternativa planen?

– Det handlar om att dra ner kostnaderna. Minska kostnaderna för träningsläger, se över möjligheten att sänka lönerna och ha en mindre trupp för att få det att gå ihop.

Tappar tv-pengar

Enligt vd:n Alf Johansson innebär en degradering att klubbens intäkter minskar med omkring 30 miljoner kronor.

– Enligt vad jag har hört från andra klubbar tappar man 25 miljoner omsättning eller kanske 30 till och med på att spela i superettan. Örgryte, läste jag, ska ha tappat över 30. Det är en stor skillnad på hur mycket tv-pengar vi får, vi kan inte hålla biljettpriserna på samma nivå och vi tappar två derbyn. Det blir mycket pengar.

Hur långt har ni kommit i arbetet?

–Inte långt alls, jag har haft andra saker som upptar min vardag. Det handlar mest om att vi har tänkt på hur vi ska göra om det förbjudna händer. Just nu jobbar vi efter tanken att vi ska klara oss kvar, men vi kan heller inte hålla på att lura oss själva. Vi kommer att jobba med det här inom de närmaste veckorna, särskilt om det fortsätter att gå knackigt rent sportsligt.

ARTIKELN HANDLAR OM