Fansen stäms på Djurgårdens böter

Inspringande fansen riskerar fängelse och ersättningskrav på upp till en halv miljon kronor: ”Vi ska definitivt driva en process”

MATCHEN AVBRYTS Efter att två Djurgårdenfans sprungit in på planen valde domaren att tillfälligt bryta matchen mot Malmö. Nu riskerar Djurgården dryga böter, men klubben ska stämma de två fansen på summan. Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Djurgården bötfälls och riskerar spel inför tomma läktare efter att två åskådare tagit sig in på planen.

Men klubben går till motattack.

Nu ska inkräktarna stämmas på upp till en halv miljon kronor.

Domaren Michael Lerjeus.

Det räckte inte med inkastade mynt och ölflaskor.

Med en kvart kvar av Djurgården–Malmö tog sig två personer ner från läktaren och gick diagonalt över planen för att visa sitt missnöje. Männen stoppades, fördes bort av ordningsvakter och domaren Michael Lerjeus bröt matchen.

Spelet återupptogs, 1–2 stod sig men efteråt hade Djurgården fler problem än själva förlusten.

Nämndmöte på tisdag

– Jag vore en idiot om jag sa att vi inte kommer få böter, det är klart vi får. Och i den hårt ansträngda situation vi befinner oss i är det inte bra med en extra utgift på x antal kronor. Vi riskerar ju upp till 500 000 i böter, så är det, säger Djurgårdens Mats Jonsson som hade högsta ansvaret för säkerheten.

Kanske räcker inte böter.

Nästa tisdag samlas SvFF:s disciplinnämnd för att bestämma Djurgårdens straff och enligt ordföranden Khennet Tallinger är det aktuellt att stänga av läktarna på Stockholm Stadion i en kommande hemmamatch.

Däremot är bara poängavdrag aktuellt om domaren hade attackerats – vilket inte inträffade.

– Straffskalan går från böter till en stängd sektion eller en helt stängd stadion, säger Khennet Tallinger.

Ännu värre påföljder väntar de två männen som tog sin in på planen. Efter att ha förts bort från platsen av polis riskerar de nu fängelse i upp till sex månader.

Stängs av i två år

– Det har skrivits en anmälan av polisen för brott mot ordningslagen, enligt paragraf 13. Polisen omhändertog de två och avlägsnade dem från platsen, säger Lars Lundberg, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Dessutom tänker Djurgården agera på egen hand. De har tidigare straffat en inkräktande åskådare med tio månaders avstängning från arenan och tvekar nu inte på att ta till hårdare tag. Männen, som inte maskerade sig, ska stängas av i upp till två år och kommer också stämmas av klubben på upp till en halv miljon.

– Vi kommer definitivt driva en process för att få igen pengarna från de böter som de har orsakat, säger Mats Jonsson.

ARTIKELN HANDLAR OM