Dif:s dröm: ’Nebo’ som ny tränare

”Jag vill göra karriär och utesluter inga attraktiva alternativ”

1 av 3 | Foto: Foto: BILDBYRÅN
STORT AIK-HJÄRTA Nebojsa Novakovic har haft stor framgång som spelare i AIK och har även varit assisterande tränare under flera år. I dag tränar han norska Sandefjord, men kan vara på väg tillbaka till Stockholm.
FOTBOLL

Cirkusen i Djurgården är total.

Och nu avslöjar Sportbladet att en man med stort AIK-hjärta kan vara på väg att ta över krislaget efter Andrée Jeglertz nästa säsong.

– Jag utesluter inga attraktiva alternativ i Sverige, säger Nebojsa Novakovic.

Under uppmärksammade former lämnade Nebojsa Novakovic AIK för tippeligalaget Sandefjord i vintras.

Tillsammans med Patrick Walker gör han nu stor succé i Norge – nykomlingen är bara tre poäng från en Uefacupplats.

Novakovic kan varken bekräfta eller dementera att han känner till Sportbladets uppgifter om Djurgårdens intresse.

Agen och Dif träffas

Och enligt säkra källor ska tränarens agent Miro Jaganjac inom kort träffa representanter för Djurgården och diskutera en eventuell tränarframtid i klubben.

Till Sportbladet säger Jaganjac:

– Det där kan jag inte kommentera. Men jag kan i varje fall säga att Nebojsa är intresserad av att träna ett lag som har mycket publik, höga ambitioner och strävar efter att vinna allsvenskan. Sen vem vi för diskussioner med är något mellan de inblandade parterna.

”AIK har speciell plats”

Nebojsa Novakovic – som med en magisk lobb mot Barcelona 1999 gjorde AIK:s mest uppmärksammade mål genom tiderna – menar att det inte skulle vara uteslutet att ta över ett lag som Djurgården.

– Klart att AIK och deras fans har en speciell plats i mitt hjärta. Men nu vill jag göra tränarkarriär och utesluter inga attraktiva alternativ i Sverige, säger han och tillägger:

– Givetvis är jag intresserad att ta över ett lag med stora ambitioner och om det skulle handla om Djurgården så har jag ju faktiskt också spelat för klubben (säsongerna 1993 till 1996) och gjort 50–60 mål där.

Enligt Sportbladets källa är det inte bara Djurgården som visat intresse för Nebojsa Novakovic, vars ettårskontrakt går ut med Sandefjord i vinter.

Även Assyriska i superettan och kometlaget Dalkurd (klart för division 1) ska ha hört sig för om honom.

”Har inte hört namnet”

På måndag har Djurgården styrelsemöte. Där kan framtiden för Andrée Jeglertz, som har kontrakt över nästa säsong, och Steve Galloway, som har utgående kontrakt med förlängningsklausul, komma att diskuteras.

Men ordföranden Per Darnell vet inte hur det blir med Novakovic.

– Det är inte anmält att tränarfrågan ska komma upp, men den sportsliga organisationen kommer redovisa vad man vill göra inför framtiden, säger han.

Hur intressant är Novakovic för Djurgården?

– Det kan jag inte svara på, jag har inte hört namnet förut i samband med oss. Om han är intressant utgår jag från att jag får höra det på måndag.

FAKTA

Novakovic som spelare:

1991: Lämnar Dinamo Vinkovci i nuvarande Kroatien för Vasalund.

1993: Går till Djurgården och inleder tre framgångsrika år i klubben.

1997: Byter till AIK där han upplever sina två största framgångar i karriären: först skjuter han målet mot AEK Aten som tar AIK till Champions League. Väl där lobbar han in 1–0 mot Barcelona.

2002: Avslutar karriären med att varva ner i Väsby.

Novakovic som tränare:

2002: Hjälper Rikard Norling i Väsby i två säsonger.

2004: Blir assisterande tränare i AIK.

2008: Lämnar AIK i protest mot att Rikard Norling tvingas sluta. Han motiverar skilsmässan med att ”styrelsen har pissat på mig. De har skitit i allt jag gjort tidigare.”

2009: Tar över norska Sandefjord och gör succé. För, tillsammans med Patrick Walker, nykomlingen mot en topplacering.