Ny sits för Jeglertz

FOTBOLL

I Umeå IK var det guldjakt efter guldjakt.

I Djurgården är det i stället kniven mot strupen på nedflyttningsplats.

En ovan situation för tränaren Andrée Jeglertz.

Det blev fyra SM-guld med Umeå IK i damallsvenskan innan Djurgårdens herrlag lockade över Andrée Jeglertz i våras.

Då fanns knappast ett nedflyttningshot med i planerna. Men efter en tung säsong är det en realitet som tränaren Jeglertz måste klara av, trots den relativa orutinen.

– Visst, min tränarkarriär är rätt kort. Men jag har ju varit spelare själv i den här situationen och vet att det är väldigt jobbiga perioder, säger Jeglertz inför måndagskvällens derby mot AIK.

– Man har ju egna besvikelser som fotbollsspelare, när man till exempel blivit petad. Sedan har jag som spelare varit i situationen med Hässleholm, när vi åkte ur division 1, som också var en sådan tuff period i slutet av säsongen där man hade måstematcher hela tiden.

Matematiken i allsvenskans slutspurt är enkel. Det återstår sex omgångar, Djurgården ligger just nu näst sist och har bara 19 poäng. Närmaste lag ovanför kvalstrecket, Brommapojkarna, har 24 poäng.

Det är med andra ord upp till bevis om det allsvenska kontraktet ska kunna försvaras.

– På Kaknäs (träningsanläggningen) med spelare och ledare råder ingen panik. Vi är medvetna om situationen och det är kolossalt viktigt att både spelare och ledare klarar av det här, säger Jeglertz.

– Många är inte är vana vid en sådan här situation, men vi MÅSTE klara av det. Det krävs att vi skärper oss ytterligare några nivåer.

FAKTA

Andrée Jeglertz

Född: 14 februari 1972.

Spelarkarriär: Husie IF, Malmö FF, IFK Trelleborg, Umeå FC, IFK Hässleholm, Gimonäs CK. Totalt 25 allsvenska matcher och 3 U21-landskamper.

Tränarkarriär: Gimonäs CK 2003 (division tre), Umeå IK 2004–2008 (damallsvenskan), Djurgården (herrar) 2009–.

Meriter som tränare: SM-guld i damallsvenskan med Umeå IK 2005, 2006, 2007 och 2008, seger i Svenska cupen med Umeå IK 2007.

TT