Alfelt: Första steget avklarat för Djurgården

Nästa steg blir att hantera ett plötsligt favoritskap

FOTBOLL

Markus Johannesson stod med värkande kropp och ett jätteleende på läpparna och konstaterade att hans Djurgården nu äntligen för första gången på väldigt länge stod på noll igen.

Nästa steg blir att hantera ett plötsligt favoritskap.

Efter tre raka segrar i allsvenskans avslutning går Djurgården in i kvalet mot Assyriska med självförtroende men också med förväntningar och krav som inte fanns för bara någon vecka sen.

Johannesson avgjorde i sin sista allsvenska match med sitt första mål någonsin för Djurgården. Hans 2–0 tio minuter in i andra halvlek gav Djurgården den ro laget behövde för att spela hem segern.

Kämpade ner Rydström

Kalmar – som för andra året i följd är allsvenskans målfarligaste lag – skapade givetvis en del chanser och Abiola Dauda hade ett stolpskott, men sett över hela matchen var Djurgården det stabilare laget.

Känslan av stabilitet är just det som djurgårdsspelarna ska ta med sig till kvalmatchen mot Assyriska i Södertälje på onsdag. Djurgården mötte svenska mästarna i Kalmar som i år gjort 53 mål och släppte inte in något. Prince Ikpe Ekong dominerade i mitten och vann mittfältet tillsammans med Patrik Haginge mot den Kalmars lett av den ständigt hårt kämpande Henrik Rydström.

Jag har skrivit tidigare att jag inte förstått varför Prince inte fått spela tidigare i år. I de senaste matcherna har han visat vad han kan betyda för balansen i laget. När mittfältet blir stabilt fungerar även försvaret och att Djurgården den här gången inte släppte in något mål är också oerhört viktigt att ta med sig till kvalet.

Jonson höjer Djurgården

Pa Dembo Touray gjorde en riktigt bra räddning när Dauda fick ett friläge, men utöver den chansen och Daudas stolpskott släppte Djurgårdens försvar inte till något mer. Toni Kuivasto och Johannesson var stabila i mitten av det försvar som släppte in flest mål av alla i årets allsvenska.

Med Mattias Jonson tillbaka har spetsen framåt blivit mycket vassare. Kombinationen med Mikael Dahlberg som bollmottagare och Jonson som kvick kontrare är inget dumt anfall.

Som Djurgården agerade i går mot Kalmar har jag väldigt svårt att tro på annat än att man ska klara sig i bäst av två matcher mot Assyriska. Det finns nu en tyngd i Djurgården som laget saknat tidigare under säsongen beroende på alla turer om spelsystem, tränarfrågan och allmän oro i klubbens ledning.

Djurgården som klubb har gjort misstag som starten med det dubbla ledarskapet mellan två Zoran Lukic och Andrée Jeglerz och beslutet att spela 4–3–3 utan att ha spelarna för det, men man har också drabbats av olyckliga skador.

Genomusel start sänkte Öis

Djurgården har gjort en stark uppryckning men egentligen svarade Örgryte för en ännu större prestation efter sin genomusla start. En uppryckning som stärker Åge Hareides redan starka tränarnamn. Han tog över i ett omöjligt läge och var nära att göra det omöjliga. Om det spricker med Erik Hamrén som ny svensk förbundskapten bör Hareide vara en tänkbar ny häst i Lagrells lopp.