”Skiten ska bort”

Tommy Jacobson ny Dif-bas – och nu väntar hårda tag mot fansen: ”Vi måste lösa frågan”

Foto: Foto: LARS HEDELIN
LEDARPARET Ingvar ”Putte” Carlsson, ansvarig för styrelsens sportsliga jobb, och Tommy Jacobson, ny ordförande, ska leda Djurgårdens fotboll in i 2010-talet.
FOTBOLL

Tommy Jacobson, 51, vann maktkampen i Djurgården.

Nu väntar ett blixtövertagande – om en dryg vecka ska nya organisationen sitta.

Steg ett?

– All skit på läktarna ska bort, det är en viktigare fråga än arenafrågan, säger Jacobson till Sportbladet.

Riskkapitalisten Tommy Jacobson är ny ordförande i Djurgården – det står klart efter att 630 medlemmar i går kväll röstade på föreningens extrainsatta årsmöte.

– Otroligt. Det här är en fantastisk känsla. Jag känner mig faktiskt lite skakig, säger Jacobson som vann valet till ljudet av stående ovationer.

”Så fort som möjligt”

Den sittande styrelsen byts ut till en helt ny. Tommy Jacobsons vallöfte bestod i 25 miljoner kronor till sanering av Djurgårdens ekonomi och spelarköp. Och nu råder bråda dagar.

– Vi måste sätta igång så fort som möjligt med allt sportrelaterat, det är många kontrakt som går ut och vi ligger lite efter. Vi ska satsa men vi har en påse med pengar och får rätta oss efter den, fortsätter Jacobson.

Ett helt nytt gäng

Om en dryg vecka, den 20 november, ska styrelsens sportslige ansvarige Ingvar ”Putte” Carlsson lägga fram ett förslag på en ny sportslig organisation för styrelsen.

– Vi har redan pratat mycket, men den 20:e kommer alla namn att finnas på plats. Sedan kommer alla åka bort och lägga upp arbetet, vi ska sätta ihop ett nytt gäng, säger Ingvar Carlsson till Sportbladet.

Ni ska bestämma tränare, spelare och sportchef. Hur resonerar du?

– Jag träffar folk som ligger högt upp på listan ute i Europa när det gäller synen på hur man ska bedriva fotboll. Jag tittar brett och intervjuar många. Karaktär ska genomsyra hela verksamheten.

”Finns djupt oroade”

Även om Tommy Jacobson fick majoriteten med sig i omröstningen så finns det skeptiker i klubben.

– Det finns de som är djupt oroade. Men det var ett demokratiskt val så alla står så klart bakom det. Men varför hålla ett val om man inte har något val, för den sittande styrelsen erbjöd ju inget eget alternativ, säger Järnkaminernas ordförande Magnus Öhrman.

”Vara jävligt tuffa”

Mycket kommer nu hända på kort tid i Djurgården – men det finns en fråga i klubben som är mer akut än andra.

– All skit på läktarna ska bort, det är en viktigare fråga än arenafrågan, säger Tommy Jacobson.

Hur ska ni gå tillväga?

– Vi måste lösa det, annars löser andra det åt oss. Och då blir det staket och burar, och det vill ingen. Vi i styrelsen kommer vara jävligt tuffa, skadar man klubben ska man också ställas till svars. Det är självklart, säger Jacobson.

FAKTA

NY ORDFÖRANDE I DJURGÅRDEN – SÅ TÄNKER HAN FÖRNYA KLUBBEN

Tränare

”Det är en sida som vi ska se över, säger Tommy Jacobson”. Ingvar ”Putte” Carlsson säger att han tittar brett och att han studerar andra framgångsrika lag och personer ute i Europa.

Lag

”Många kontrakt går ut så vi måste jobba fort. Vi ska sätta ihop en spelartrupp och vi fokuserar på att hitta spelare med rätt karaktär” säger Tommy Jacobson.

Arena

”Där har jag inte så jättestor koll, vi har en arenagrupp men jag har inte hunnit prata med dem än. Men som det känns så kör vi på Östermalm nu” säger Tommy Jacobson.

Organisation

Den 20 november ska Ingvar ”Putte” Carlsson lägga fram ett förslag på sportslig organisation, som innehåller alla namn från tränare och uppåt, för styrelsen.

Målsättning

”Det tar nog tre år innan vi är klara, men vi måste ju ta ett steg redan nästa år, och ett efter det” säger Tommy Jacobson.