”Fansen ska betala allt”

Gärningsmännen krävs på miljonbelopp

Foto: Lasse Allard
Tommy Jacobson.
FOTBOLL

Djurgårdens straffas med 200 000 kronor i böter och får spela en match utan publik efter skandalscenenerna i kvalmatchen mot Assyriska i november.

Klubben säger nu att de kommer att kräva fansen på alla kostnader, totalt uppe mot en miljon kronor.

– Vi kommer att driva en process mot dem, även kring kostnaderna för matchen utan publik, säger ordföranden Tommy Jacobson till Sportbladet.

Jacobson säger att han redan har försökt få tag på en uppskattning av hur mycket pengar Djurgården förlorar på att tvingas stänga ute publiken i den allsvenska premiären mot Helsingborg. Det, och bötessumman på 200 000 kommer klubben att stämma de inblandade fansen på.

”Ska betala för det”

– Vi har en policy kring det och den kommer vi att följa. Jag skulle uppskatta att matchen utan publik kostar oss mellan 700 000 och 800 000. Det är ett hårt straff men det är en unik händelse också, säger Jacobson.

De personer som sprang in på planen och misshandlade Assyriskas spelare riskerar nu en stämning på upp emot en miljon kronor. Men Djurgården är inte överdrivet hoppfulla om att få igen pengarna.

– Både du och jag kan gissa hur lätt det är. Men det är en viktig princip i alla fall. Åsamkar man Djurgården skada ska man betala för det.

Kan flytta matcher från Stadion

Klubben ska nu gå igenom Disciplinnämndens motiveringar och därefter besluta om domen ska överklagas. Klart är att Dif kommer att se över om liknande matcher ska flyttas från Stockholms Stadion i fortsättningen.

– Vi ska titta på vad det inte var som fungerade och försöka hitta en lösning för högriskmatcher. Om vi ska flytta matcherna eller inte vågar jag inte ha någon uppfattning om ännu. Men det är klart att vi måste lära oss av det här.